16.5 C
Zagreb
Petak, 26 travnja, 2024

Cure detalji propalog puča: U Njemačkoj uhićeno 25 desničara i bivših vojnika

Pročitajte još:

Neimenovana grupa ekstremnih desničara htjela je upasti u zgradu njemačke vlade i prisilno preuzeti vlast. Uhićeno je 25 ljudi diljem Njemačke, a sumnja se da ih je još 50 povezano s planiranjem puča. Prema izvješćima njemačkih vlasti, skupina ekstremnih desničara planirala je državni udar. Htjeli su upasti u zgradu Reichstaga i preuzeti vlast, prenosi BBC. Sumnja se da je muškarac (71) koji sebe naziva princem Heinrichom XIII. bio vođa skupine.

Među uhićenima u 11 njemačkih država su i navodni kolovođe, objavili su federalni tužitelji. U fokusu napora novačenja bili su prvenstveno pripadnici vojske i policije, priopćio je ured.

Među urotnicima su članovi ekstremnog pokreta Reichsbürger (građani Reicha), koji njemačka policija već dulje prati zbog nasilnih napada i rasističkih teorija. Ta skupina ujedno odbija priznati modernu njemačku državu.

Procjenjuje se da je oko 50 muškaraca i žena u skupini koja je planirala srušiti njemačku republiku i zamijeniti je novom državom utemeljenom na Njemačkoj iz 1871. godine, odnosno carstvom poznatijim kao Drugi Reich. “Još uvijek nemamo ime za ovu skupinu”, rekla je glasnogovornica njemačkog federalnog tužiteljstva. Uhićeni će biti ispitani tijekom dana.

Ministar pravosuđa Marco Buschmann na Twitteru je objavio da je u tijeku “velika antiteroristička operacija” te da su uhićeni “planirali oružani napad na ustavna tijela”. Glavni tužitelj rekao je da je skupina planirala nasilni puč od studenog 2021.

U racijama sudjelovalo više od 3000 policajaca
Racije je izvelo više od 3 tisuće policajaca i pripadnika snaga sigurnosti u 11 njemačkih saveznih pokrajina. Uhićenja su provedena u Baden-Wuertemmbergu, Bavarskoj, Berlinu, Hesseu, Donjoj Saskoj, Saskoj i Tirinškoj, kao i u Austriji i Italiji.

Planirali i ubojstva, sudjelovali i bivši specijalci
Bivši pripadnici njemačke vojske odigrali su značajnu ulogu u organizaciji i planiranju puča. Među njima su bili i nekadašnji pripadnici elitnih specijalnih postrojbi. Urotnici su, objavio je ured federalnog tužitelja, planirali osobno vladati Njemačkom. Među uhićenima su jedan aktivni vojnik i nekoliko rezervista, objavila je vojna obavještajna agencija BAMAD. Aktivni vojnik član je zapovjedništva specijalnih snaga.

Urotnici su smatrali da svoje ciljeve mogu ostvariti samo “vojnim sredstvima i nasiljem protiv predstavnika države”, što je uključivalo i ubojstva.

Javna njemačka televizija ZDF objavila je da je bivši krajnje desni zastupnik Bundestaga također bio uključen u urotu te je, prema planovima pučista, trebao biti instaliran na funkciju ministra pravosuđa. “Princ Heinrich” trebao je biti vođa Njemačke nakon puča, navodi BBC.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
16.2 ° C
17.8 °
14.3 °
47 %
4.6kmh
0 %
Pet
15 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
24 °
Uto
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: