13.6 C
Zagreb
Subota, 20 travnja, 2024

Novi val korone širi se Azijom upozoreni: ‘Poduzmite mjere!’

Pročitajte još:

Novi val zaraze koronavirusom brzo se širi Azijom, stanovnici od Novog Zelanda do Japana upozoreni su da poduzmu mjere opreza kako bi usporili izbijanje i spriječili preopterećenost zdravstvenih sustava.

Ponovni porast zaraženih, uglavnom omikron varijantom BA.4/5 dodatni je izazov za vlasti koje se bore s ekonomskim posljedicama ranijih valova pandemije dok pokušavaju izbjeći produljenje ili ponovno uvođenje nepopularnih ograničenja.

Vlada Novog Zelanda u četvrtak je najavila besplatne maske i brze antigenske testove dok pokušava ublažiti pritisak na zdravstveni sustav zemlje, koji se nosi s priljevom oboljelih od covida i gripe tijekom zime na južnoj hemisferi.

“Nedvojbeno je da kombinacija naglog porasta slučajeva covida-19 i hospitalizacija, najgora sezona gripe u zadnje vrijeme i manjak osoblja zbog bolesti stavlja zdravstvene radnike i cijeli zdravstveni sustav pod veliki pritisak”, istaknula je ministrica za odgovor na covid-19 Ayesha Verrall, stoji u priopćenju.

U Japanu 95 tisuća novih slučajeva
Novi Zeland, s 5.1 milijun stanovnika, trenutno ima gotovo 69.000 zaraženih. Od toga je 765 zaraženih pacijenata u bolnici, što je uzrokovalo duže čekanje i otkazivanje operacija. U Japanu su novi slučajevi covida-19 porasli do razine koja nije viđena od početka ove godine. Vlada je pozvala građane na poseban oprez uoči nadolazećeg produljenog vikenda i skorašnjih ljetnih školskih praznika.

Japan je izvijestio o gotovo 95.000 slučajeva, a broj novozaraženih porastao je za 2.14 puta u usporedbi s prošlim tjednom, prema glasnogovorniku vlade. “Broj novih slučajeva raste u svakoj prefekturi u Japanu i čini se da brzo raste”, rekao je ministar zdravstva Shigeyuki Goto na početku sastanka odbora za borbu protiv koronavirusa.

Tokio je podigao stupanj pripravnosti na najviši stupanj. “Sutra ćemo održati sastanak radne skupine kako bismo odlučili o mjerama koje ćemo poduzeti ovog ljeta, uzimajući u obzir nacionalni trend i mišljenja stručnjaka”, rekao je guverner Tokija Yuriko Koike na sastanku.

Kao i Novi Zeland, Južna Koreja hvaljena je zbog svog odgovora na početku pandemije, ali do srijede se dnevni broj zaraženih utrostručio u tjedan dana na više od 39.000. Dužnosnici i stručnjaci očekuju da će dnevni broj zaraženih u Južnoj Koreji doseći 200.000 otprilike od sredine kolovoza do kraja rujna i proširuju cijepljenje busterom, ali ne planiraju ponovna ograničenja.

“Nismo u eri lockdowna i takvih stvari”
Australija je upozorila da bi mogla biti pogođena najgorom epidemijom covida-19 u sljedećih nekoliko tjedana potaknutom omikron varijantama BA.4/5. Vlasti su rekle da se mogu očekivati ​​”milijuni” novih infekcija, ali su odbacile bilo kakva stroga ograničenja za suzbijanje širenja.

“Otišli smo dalje od toga… nismo u eri lockdowna i takvih stvari”, rekao je savezni ministar zdravstva Mark Butler u četvrtak za radijsku postaju 2GB, iako je pozvao Australce da ponovno razmisle o radu od kuće.

Australski bolnički prijemi već se kreću blizu razina zabilježenih u posljednjem velikom izbijanju omikrona ranije ove godine, a njihov zdravstveni sustav također je pod pritiskom visokog broja zaraženih covidom-19 i gripom.

Kontinentalna Kina u srpnju je prijavila prosječno više od 300 lokalno prenesenih zaraza covidom dnevno, što je više od oko 70 u lipnju, budući da pekinška stroga politika “nula slučajeva covida-19” pomaže u održavanju lokalnih klastera pod kontrolom i sprečava preopterećenost bolnica.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
15.8 ° C
16.7 °
13.7 °
37 %
3.6kmh
20 %
Sub
16 °
Ned
12 °
Pon
12 °
Uto
8 °
Sri
10 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: