17.8 C
Zagreb
Subota, 27 srpnja, 2024

Omega blok lebdi nad Europom – vrijeme je poludjelo: Znanstvenici objavili jezivu kartu

Rujanski toplinski val zahvatio je sjeverozapadnu Europu, dok su oluje i poplave pogodile Sredozemlje, gdje je još uvijek velik broj turista.

Pročitajte još:

Temperature bi na jugoistoku Velike Britanije u idućih nekoliko dana mogle porasti do 33 stupnja Celzijusa, navodi Met Office.

To bi bilo manje od rujanskog rekorda od 35,6 stupnjeva Celzijevih, ali bi potencijalno mogli biti najtopliji dani ljeta.

Najniže noćne temperature također bi se mogle približiti najvišim od 21,7 Celzijevih stupnjeva.

Francusku je također pogodio toplinski val. Brest je doživio najtopliji dan u cijeloj 2023. godini s 30,6°C, potvrdilo je javno tijelo koje vodi evidenciju. U Parizu je u ponedjeljak bilo 31,5°C, treći dan zaredom iznad 30°C, a ostatak tjedna trebao bi biti još topliji.

Oluja u Grčkoj
U međuvremenu, one koji su se nadali uživati ​​u posljednjim tjednima ljeta na plažama Grčke, Bugarske i Turske, dočekalo je katastrofalno vrijeme.

Tijekom proteklih nekoliko dana, računalni modeli usredotočili su se na središnju Grčku kao vjerojatno mjesto potencijalno katastrofalnih oborina.

758905 tan2023 09 0610211969
Foto: Tanjug/Thodoris Nikolaou

Prognoze su se obistinile i obilne kiše već su postale smrtonosne. Rekordne kiše uzrokovale su najmanje dvije smrti, tri su osobe nestale, a automobile i mostove odnijele su bujične poplave do bedra.

Oluja, regionalno poznata kao Daniel, već je pala 60 centimetara kiše u središnjoj Grčkoj, uglavnom u regiji Tesalije. Kako javlja AP, promet je zabranjen u gradu Volosu, otoku Skiathos i planinskoj regiji Pelion dok kiša ne prestane.

Poplave su pogodile i susjednu Bugarsku i Tursku, gdje je također zabilježeno nekoliko smrtnih slučajeva.

Omega blok
Ovi ekstremni događaji, zajedno sa smrtonosnim poplavama koje su pogodile Španjolsku u nedjelju i ponedjeljak, bili su povezani s neobično dugotrajnim vremenskim uzorkom, dok su povišene temperature vode u Sredozemnom moru pridonijele nepovoljnim uvjetima.

Ono što trenutno vidimo diljem Europe – obilne padaline na jugu i istoku i toplinska kupola na sjeverozapadu – rezultat je “omega blok” vremenskog obrasca. Trenutačno mlazna struja pada duboko na jug iznad Španjolske, zatim skreće na sjever i zavija preko vrha Britanije i natrag na jug u Grčku, u formaciji koja izgleda kao grčko slovo omega.

Ova vremenska pojava u Europi je uobičajena, ali može imati ekstremne posljedice, pogotovo jer se ovoga puta zadržala dulje nego inače.

Ovaj atmosferski fenomen može se dogoditi i ljeti i zimi i stvarno “blokira” cirkulaciju atmosfere na velikim visinama, “zaključavajući” meteorološke uvjete na neko vrijeme (od nekoliko dana do nekoliko tjedana).

Omega ima oblik zone visokog tlaka koju s obje strane okružuju dvije zone niskog tlaka. Dakle, s jedne strane, promatramo izrazito toplo i suho vrijeme pod anticiklonom, trenutno sa središtem u Francuskoj, Velikoj Britaniji i dijelu Skandinavije.

S druge strane, dvije depresije kruže jedna oko druge, jedna iznad Pirenejskog poluotoka, a druga iznad Grčke. Uporno sjeverno strujanje opskrbljuje ih hladnim zrakom, stvarajući vlažno i hladno vrijeme. To objašnjava obilne kiše u Španjolskoj koje su usmrtile tri osobe u toj zemlji od izbijanja u nedjelju, kao i one koje su pogodile Grčku od ponedjeljka.

Omega Block već se dogodio u lipnju i srpnju 2021. u zapadnoj Europi. Fenomen je zatim “zaključao” hladni val na nekoliko dana. Poplave u Njemačkoj i Belgiji, te Luksemburgu i Nizozemskoj uzrokovale su smrt više od dvije stotine ljudi.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

Baby Lasagna poželio sreću Vatrenima u dresu hrvatske nogometne reprezentacije

BABY LASAGNA na Facebooku je poželio sreću Vatrenima, koji danas igraju protiv Španjolske. Glazbenik je pozirao u dresu hrvatske...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
22.2 ° C
23.9 °
19.8 °
74 %
0.5kmh
0 %
Sub
34 °
Ned
37 °
Pon
30 °
Uto
31 °
Sri
34 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9237
GBP
1,1854
CHF
1,0274
CNY
0,1270
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: