18 C
Zagreb
Subota, 27 travnja, 2024

Ovaj ponedjeljak bio je najtopliji dan ikada zabilježen na svijetu: “To je smrtna presuda za ljude i ekosustave”

Ponedjeljak, 3. srpnja, bio je najtopliji dan ikada zabilježen na globalnoj razini, pokazuju podaci američkog Nacionalnog centra za okolišna predviđanja.

Pročitajte još:

Prosječna globalna temperatura dosegla je 17,01 stupanj Celzija, nadmašivši rekord iz kolovoza 2016. od 16,92 stupnja, dok su se toplinski valovi širili svijetom.

Južni dio SAD-a zadnjih se tjedana muči pod intenzivnom vrućinom. U Kini je nastavljen dugotrajni toplinski val s temperaturama iznad 35 stupnjeva, a Sjeverna Afrika je zabilježila temperature blizu 50 stupnjeva.

Čak je i Antarktika zabilježila nenormalno visoke temperature, prenosi Index.

Svjetska meteorološka organizacija objavila je da je fenomen El Niño u tijeku. WMO tvrdi da će se vremenski fenomen El Niño, koji je uzrokovao porast globalne temperature, nastaviti do kraja godine i bit će barem umjerene jačine. Novo istraživanje Svjetske meteorološke organizacije predviđa 90% vjerovatnosti da će se pojava El Niño nastaviti u drugoj polovici 2023.

Taj fenomen se diljem svijeta obično povezuje s povećanom vrućinom, sušom u nekim dijelovima svijeta i obilnom kišom u drugima.

– Pojava El Niña uvelike će povećati vjerojatnost rušenja temperaturnih rekorda i izazivanja ekstremnijih vrućina u mnogim dijelovima svijeta i u oceanu. Proglašenje El Niña od WMO-a signal je vladama diljem svijeta da mobiliziraju pripreme za ograničavanje utjecaja na naše zdravlje, naše ekosustave i naša gospodarstva. Rana upozorenja i anticipirajuće djelovanje ekstremnih vremenskih događaja povezanih s ovim velikim klimatskim fenomenom od vitalne su važnosti za spašavanje života i sredstava za život – rekao je glavni tajnik WMO-a, profesor Petteri Taalas.

Proteklih osam godina bilo najtoplije u povijesti, unatoč utjecaju La Niñe, objavio UN.

– Utjecaj događaja El Niño na globalne temperature vjerojatno će uzrokovati porast globalnih temperatura jer će El Niño pridonijeti antropogenom zagrijavanju. Neke dijelove planeta doživjet će velike suše dok će druge doživjeti poplave i poplave – izjavio je Wilfran Moufouma-Okia je šef regionalnih službi za predviđanje klime u Svjetskoj meteorološkoj organizaciji.

UN je pozvao vlade diljem svijeta da se pripreme za posljedice dolaska El Niña

Prema američkom Nacionalnom centru za predviđanje okoliša, ponedjeljak, 3. srpnja 2023., bio je najtopliji dan ikada zabilježen u cijelom svijetu. Guardian piše da je globalna prosječna temperatura dosegla 17,01°C, nadmašivši rekord iz kolovoza 2016. od 16,92°C.

Jug SAD-a je posljednjih tjedana pogođen ekstremnim vrućinama zbog ekstremnih vremenskih uvjeta. Postojani toplinski val se nastavio, s temperaturama koje su u dijelovima Kine prelazile 35°C. Temperature se približavaju 50°C u sjevernoj Africi, a tisuće ljudi na Bliskom istoku doživljavaju neuobičajeno visoke temperature. Abnormalno visoke temperature zabilježene su čak i na Antarktici.

Kako nastaje El Niño?

El Niño nastaje u toplijim vodama istočnog Pacifika uz obalu Južne Amerike i često je popraćen usporavanjem ili preokretom istočnih vjetrova u dva nacionalna pojasa između suptropskog i ekvatorijalnog područja visokog tlaka u kojima dominiraju južni vjetrovi s istočnom komponentom.

– Zadnjem El Ninu smo svjedočili 2016. i tada smo zabilježili najtoplije ljeto do tada iako su klimatske promjene pridonijele ekstremnim temperaturama i u godinama bez tog vremenskog obrasca. Zajedno sa zatopljenjem uslijed klimatskih promjena, 2023. i 2024. bismo mogli imati još više temperature – dodaje NOAA.

Ekstremno visok porast temperature

Prema prognozama, očekuje nas iznimno snažan porast temperature, a sudeći prema podacima prikupljenim kroz povijest, sve ukazuje na to da nas očekuje iznimno jak El Niño fenomen.

Oluje i znatno hladnije vrijeme mogu utjecati na južni dio SAD-a, a moguće je da će to utjecati i na obrasce snježnih padalina, jer se očekuje da će El Niño imati snažan utjecaj na nadolazeće zimske sezone. Na sjeveru SAD-a općenito pada manje snijega tijekom zime kada djeluje El Niño, ali u središnjim i južnim dijelovima SAD-a može pasti više padalina.

U Europi se najveći utjecaj očekuje nad središnjim dijelom i na jugozapadu. Manje oborina moglo bi biti iznad jugoistočne Europe i Skandinavije.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
16.9 ° C
18.3 °
15.1 °
56 %
2.6kmh
20 %
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
25 °
Uto
24 °
Sri
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: