5.4 C
Zagreb
Subota, 27 travnja, 2024

Peru proglasio izvanredno zdravstveno stanje zbog bolesti koju prenose komarci

Broj umrlih od virusa u toj južnoameričkoj državi porastao je na 32 ove godine, rekao je u ponedjeljak ministar zdravstva Cesar Vasquez

Pročitajte još:

Peru je u ponedjeljak proglasio izvanredno zdravstveno stanje u većem dijelu zemlje jer su toplinski val i obilne kiše doveli do naglog porasta slučajeva denga groznice.

Broj umrlih od virusa u toj južnoameričkoj državi porastao je na 32 ove godine, rekao je u ponedjeljak ministar zdravstva Cesar Vasquez. Ukupan broj slučajeva popeo se na 31.300 u prvih osam tjedana godine, rekao je Vasquez.

Peruanska vlada odobrila je prijedlog za proglašenje izvanrednog zdravstvenog stanja u ponedjeljak, rekao je Vasquez novinarima nekoliko sati nakon što je izjavio da je izbijanje epidemije denge “neminovno”. “Postoji 20 regija, od 25, u kojima će biti proglašena hitna zdravstvena situacija zbog denga groznice”, dodao je.

Deklaracijom se povećavaju resursi za zdravstvene službe u pogođenim područjima.

Bolest prenose komarci
Denga, koja se uglavnom prenosi ubodom zaraženih komaraca, uzrokuje simptome kao što su groznica, mučnina, povraćanje, umor i bolovi u tijelu. Većina dosad viđenih slučajeva u Peruu bila je na sjeveru zemlje, gdje su bolnice već pretrpane.

“Vrijeme je stvorilo savršeno tlo za razmnožavanje komaraca da se brže razmnožavaju i postanu češći prijenosnik bolesti”, rekao je Vasquez.

Prošle je godine u Peruu od denga groznice umrlo 428 ljudi, a zaraženo je 269.216, prema službenim podacima.

Od 2023. andska se nacija suočava s visokim temperaturama i obilnim kišama zbog vremenskog fenomena El Nino, koji je zagrijao more uz obalu Perua.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
9.9 ° C
12.1 °
6.1 °
82 %
1kmh
0 %
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
25 °
Uto
24 °
Sri
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: