9.2 C
Zagreb
Srijeda, 24 travnja, 2024

Poljski premijer: ‘Neću uvoditi euro. Pogledajte kaos u Hrvata, to je ozbiljno upozorenje za nas’

Uvođenje eura bilo bi jako riskantno i neprofitno, s obzirom na ovo što se događa u zemljama u regiji. Kad poljske plaće dostignu one koje imaju zemlje zapadne Europe, onda možemo govoriti o euru, poručio je

Pročitajte još:

Poljski premijer Mateusz Morawiecki komentirao je trenutno stanje s porastom cijena u Hrvatskoj nakon što je ušla u eurozonu, poručivši svojim građanima kako je razgovor o euru u jeku krize besmislen.

Usprotivio uvođenju eura u doglednoj budućnosti, tvrdeći da je njegovo uvođenje u Hrvatskoj izazvalo “kaos” i skok troškova života. Premijer Mateusz Morawiecki rekao je da bi zamjena poljske nacionalne valute zlota eurom potaknula inflaciju, koja je već iznad 17%, i povećala troškove života za Poljake.

Morawiecki je ustvrdio da Hrvatska, koja je 1. siječnja prešla na euro, doživljava “kaos” i cijene koje dosežu “sumanute” razine. “Taj kaos s cijenama u Hrvatskoj trebao bi nam poslužiti kao upozorenje”, rekao je Morawiecki na konferenciji za novinare.

Rekao je da bi se razine prihoda u Poljskoj trebale približiti prosjeku Europske unije prije nego što zemlja počne razmišljati o uvođenju eura. Prosječna mjesečna primanja u zemlji trenutno su manja od polovine prosjeka Europske unije.

Poljska još nije odredila datum prelaska na euro. S općim izborima zakazanima za jesen i anketama koje pokazuju da bi vladajuća desna koalicija mogla izgubiti kontrolu nad parlamentom, Morawiecki je iskoristio to pitanje da udari na oporbu, rekavši da “upozorava” na njezine čelnike koji zagovaraju usvajanje eura.

Plenković dao rok do petka za vraćanje cijena
Podsjetimo, Plenković je jučer gospodarskim subjektima dao rok do petka da vrate cijene na razine prije uvođenja eura.

Rekao je da je “dio gospodarskih subjekata iskoristio prelazak na euro i neopravdano podigao cijene istaknuvši da vlada ima alata i neće ih oklijevati iskoristiti, i to već ovaj petak – od vraćanja cijena na neko ranije razdoblje do ukidanja subvencija i dizanja poreza”.

“Nećemo dopustiti da strateško postignuće vlade i države dio aktera na sceni svojim neodgovornim ponašanjem ugrožava”, istaknuo je i pozvao još jednom gospodarstvenike da vrate cijene na razine otprije uvođenja eura. “Imaju vremena do petka da vrate cijene”, poručio im je.

“Dio aktera ponaša se prevarantski”
Naglasio je da je vlada pristupila tome procesu u dobroj vjeri, pošteno i u skladu s propisima, no da je, nažalost, dio gospodarskih subjekata iskoristio činjenicu da se hrvatska kuna mijenja eurom i neopravdano podigao cijene pod okvirom zaokruživanja na puno više nego što bi bilo očekivano i normalno, za nekoliko centi.

“Nije isto ako je netko zaokruživanjem podigao cijene za 10, 20, 30, 40 ili 50 posto, nema tog inputa koji je toliko narastao od 31. prosinca. do 2. siječnja da bi netko toliko digao cijene”, rekao je.

“Dio aktera ponaša se na prevarantski način”, ocijenio je Plenković te dodao da time štete vlastitim građanima i gospodarstvu, ali i čine političku štetu vladi i državi. “Vlada ne ide za time da unaprijed misli da je dio gospodarskih subjekata prevarantski. Mi nismo tako odgojeni. Odgojeni smo da radimo dobro i očekujemo od drugih da se tako ponašaju”, rekao je.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
isprekidani oblaci
8.8 ° C
9.4 °
7.8 °
83 %
1.5kmh
75 %
Sri
9 °
Čet
13 °
Pet
17 °
Sub
19 °
Ned
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: