12.5 C
Zagreb
Petak, 26 travnja, 2024

Procurio dokument Europskog parlamenta: Želimo da se obustave pristupni pregovori sa Srbijom oko ulaska u EU

Pročitajte još:

Europska unija od početka rata u Ukrajini traži od Srbije da usklade s ostatkom regije sankcije za Rusiju. Inače, rezolucije EP nisu pravno obvezujuće za zemlje članice niti ostale europske institucije

Dati prioritet usklađivanju zemalja pristupnica sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU i nastaviti pristupne pregovore sa Srbijom samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije, piše u nacrtu izvještaja o novoj strategiji Europske unije u procesu proširenja, piše Radio Slobodna Evropa.

Europski parlament zatražiti će da Europska unija obustavi pristupne pregovore sa Srbijom sve dok Beograd ne uvede sankcije Rusiji. Stoji to u nacrtu izvješća o novoj strategiji EU u procesu proširenja, piše Radio Slobodna Evropa (RSE) čiji su novinari imali uvid u to izvješće.

O ovom će dokumentu zastupnici u Europskom parlamentu raspravljati 13. listopada na vanjskopolitičkom odboru, a konačna verzija nacrta očekuje se nakon glasanja u Europskom parlamentu tijekom studenoga. No, rezolucije Europskog parlamenta nisu pravno obvezujuće za zemlje članice niti ostale europske institucije.

Od početka rata u Ukrajini, EU traži od Srbije da uvede sankcije Rusiji u skladu s odlukama EU. Od zemalja kandidatkinja za članstvo očekuje se da usklade vanjske politike s politikom EU, uključujući i sankcije. Srbija je jedina država u regiji koja nije uvela sankcije Rusiji, dok su ostale zemlje Zapadnog Balkana usuglasile sve politike s politikama EU.

Prošlog tjedna ministri vanjskih poslova Srbije i Rusije, Nikola Selaković i Sergej Lavrov potpisali su u New Yorku na marginama 77. zasjedanja Generalne skupštine UN-a plan konzultacija svojim ministarstava ta razdoblje 2023-2024.

To potpisivanje je zabrinulo Europsku uniju jer smatraju da Srbija time šalje poruku da namjerava dodatno ojačati suradnju s Rusijom.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
13.7 ° C
13.8 °
11.9 °
54 %
2.6kmh
0 %
Pet
12 °
Sub
20 °
Ned
24 °
Pon
24 °
Uto
22 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: