10.4 C
Zagreb
Četvrtak, 25 travnja, 2024

Obitelj koja mora uništiti 150 tisuća kokoši podnijela kaznenu prijavu USKOK-u: ‘Znamo da su oni to skuhali…..

Pročitajte još:

Čak 150 tisuća kokoši obitelj Lukač morat će usmrtiti njer je u jajima njihove tvrtke pronađena salmonela. Oni od Ministarstva poljoprivrede traže još jednu analizu.

“Tražimo analizu drugim modelom, da se ne zna čija su jaja. Uzeti ih s tri farme, slijepe uzorke pod šiframa, pa da vidimo. Meni će biti drago i dobit ću svoj mir”, kazao je vlasnik tvrtke Marijan Lukač za RTL Danas.

Postojećim nalazima on ne vjeruje, nego sumnja da mu podmeću neki konkurenti protiv kojih je podnio prijavu USKOK-u.

“Oni jedini profitiraju u ovom slučaju ako ide na ugibanje. U stvari oni su to i skuhali. Danas ćemo ih prijaviti”, govori.

Jaja u kojima je pronađena salmonela su povučena s tržišta, a ona zdrava i dalje imaju svoje kupce.

“Ovaj LOT je prošao. Mi smo ga sigurno kupili jer svaki tjedan kupujemo jaja. Znači, očito smo ih pojeli. Dobro smo ih termički obradili pa nije bilo niš”, kazuje Jana iz Zagreba.

Iako Lukačevi tvrde da su poduzeli sve potrebne mjere – od dezinfekcije do cijepljenja peradi protiv salmonele – cjepivo ne daje stopostotnu zaštitu pa se na mjestu pojave zaraze moraju usmrtiti sve kokoši.

“Sve te životinje morate ukloniti da bi farmu mogli efikasno očistiti i dezinficirati, i to nekoliko puta da bi krenuli s novom proizvodnjom”, kaže Željko Gottstein iz Zavoda za bolesti peradi Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Kako je propisao Državni inspektorat, kokoši bi trebao ukloniti sam vlasnik.

“Veterinarska inspekcija zabranila je promet peradi te stavljanje iste na tržište svježeg mesa i konzumnih jaja podrijetlom od pozitivnog jata. Sukladno zakonskim i podzakonskim aktima sam subjekt odlučuje o provođenju postupaka vezanih uz zaraženo jato peradi”, kazali su iz Inspektorata.

‘Neka nađu fimru pa neka oni ubijaju’
Lukač kaže da ne može usmrtiti toliko kokoši.

“Tražim da oni koji su donijeli rješenje nađu firmu i neka ih oni ubijaju. Ja nemam načina kako da ubijam kokoši”, govori Lukač.

Taj složeni posao koji će trahati danima morat će, po svemu sudeći, obaviti veterinari.

“U Hrvatskoj ne postoji firma koja se bavi takvim stvarima. U slučaju izbijanja influence veterinarske organizacije bile su te koje su usmrćivale životnije na farmama”, kazao je Gottstein za RTL.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
9.8 ° C
9.9 °
7.6 °
75 %
1.5kmh
0 %
Čet
10 °
Pet
16 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: