3.9 C
Zagreb
Subota, 20 travnja, 2024

Svjedokinja Vlatka Peras, šefica Dinama: ‘Pakirala sam novac koji su mi Mamići dali, nisam znala za što’

Pročitajte još:

Jednom prilikom od Zorana Mamića dobila sam kuvertu sa 100.000 eura. Novci su virili pa sam sve prepakirala u veću kuvertu. To je bilo u vrijeme osuđujuće presude u Osijeku protiv Mamića, kaže Vlatka Peras

Imam saznanja koja mogu potvrditi optužbu. Voljan sam ih iznijeti i surađivati s Uskokom ako mi se odobri oprosnica ili oslobođenje od kazne, rekao je na ispitivanju u Uskoku osječki poduzetnik Drago Tadić.

No, kako piše Večernji list, Tadić će teško dobiti oprosnicu jer mu je USKOK jednu već dao u slučaju HAC-Remorker, a tada je on na glavnoj raspravi ublažio iskaz koji je dao u istrazi.

Zdravko Mamić tvrdi da je dao 370.000 eura kako bi dobio oslobađajuću presudu na osječkom sudu za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama, da mu ne bi bila potvrđena optužnica za Dinamo 2 te da bi mu bila vraćena jamčevina od sedam milijuna kuna. No ništa se od toga nije dogodilo.

Da osječkim sucima davao novac, Mamić je osim u javnim istupima te u iskazu koji je dao u BiH, govorio i nekim drugim ljudima. Jedna od njih je i Vlatka Peras, predsjednica Uprave GNK Dinamo, koja je iskazivala da je sa Zdravkom Mamićem često razgovarala o tome kako tijeku postupci koji se protiv njega vode na sudu u Osijeku.

– Par mi je rekao da se ništa ne brinem jer je on to sve riješio sa svojim prijateljima. Znao mi je reći da je sve to posao, a jednom me je i pitao: ” Misliš li ti da bi ja njima toliko bio na dispoziciji, vodio ih na putovanja i davao im novac, a da oni meni nisu nešto obećali?” Izričito mi je spominjao da je sve to dogovorio sa sucem Vekićem. Osim toga, osobno sam predala više kuverti Dragi Tadiću. U njima su bili novci, a te su mi kuverte davali Zdravko i Zoran Mamić… Ja sam ih prepakiravala u veću kuvertu, a to je bilo negdje u vrijeme izricanja nepravomoćne presude u Osijeku. Zdravko Mamić mi je obično pod nekom šifrom kazao da je to paket za Tadića. Ja bih onda kontaktirala Tadića i rekla bih mu da imam paket za njega. On bi došao i to uzeo, a ja ne znam kome je novac bio namijenjen. Zdravko Mamić je često odlazio u restoran Zelenjak, a jednom mi je prije odlaska predao određenu svotu novaca da je spremim u kuvertu, što sam i napravila. Kada bi se vraćao s tih ručkova on je bio vidno dobro raspoložen te bi mi rekao da će optužnica biti obustavljena, a spominjao je i neovlaštenog tužitelja pa sam zaključila da je on išao na ručkove s Vekićem – kazala je V. Peras istražiteljima.

USKOK sumnja da je Mamić, među ostalim, sucu Vekiću platio troškove ljetovanja u hotelu Monte Mulini u Rovinju od 28. srpnja do 6. kolovoza 2017., o čemu je Peras također dala iskaz. Radilo se o ukupnom trošku od 65.609 kuna plaćenih gotovinom. Provjera bankovnih računa suca Vekića pokazala je da on nije podizao taj iznos. Peras je, kaže, na Mamićev zahtjev nazvala hotel i tražila da se napravi rezervacija za dvije sobe na ime Dinama te da će račun biti plaćen u gotovini. Na to je Mamić bio nezadovoljan jer novac nije unaprijed doznačen u hotel.

“Hodao je po uredu te je kazao: ” Ne znam kako ću Vekiću dostaviti novac.” Stoga sam zaključila da je rezervacija bila za Vekića”, kazala je Peras istražiteljima.

O mamićevom davanju mita svjedočio je i Robert Palić, koji mu je bio vozač od 2003. do 2018. godine.

“Jednom sam prigodom vozio Zdravka Mamića i Vekića. Bili smo pred hotelom u sklopu stadiona Maksimir. Mamić je tada rekao da ide do apartmana po lovu za suca. Kada se ubrzo vratio, nosio je vrećicu koju je sucu predao u vozilu. Kazao mi je da suca odvezem do grada”, rekao je istražiteljima Palić, koji je ranije već optužen da je bio dio skupine koja je malverzacijama pri uvozu luksuznih automobila oštetila proračun za oko 6,5 milijuna kuna.

Da se Mamić u zagrebačkom restoranu Zelenjak sastajao sa sucem Vekićem kazalo je i nekoliko djelatnika tog restorana. On u svojim iskazima tvrde da su se Mamić i sudac Vekić sastajali u zasebnoj prostoriji te da je jednom prigodom Mamić u restoran na sastanak s Vekićem došao noseći vrećicu u ruci.

“Vrećicu je odložio u pokrajnoj prostoriji. Kasnije ju je uzeo i rekao mi: “Braco, evo malo paprike da hrana bude bolja.” U našem žargonu, paprika je bila izraz koji smo koristili za novac”, kazao je jedan od djelatnika restorana.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
4.7 ° C
6.1 °
2.8 °
78 %
1.5kmh
0 %
Sub
12 °
Ned
12 °
Pon
12 °
Uto
8 °
Sri
5 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: