15.9 C
Zagreb
Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Svjetski “epidemiolog” Bill Gates tvrdi: Možda nas čeka još smrtonosniji virus, moramo brže razvijati nova cjepiva

Pročitajte još:

Zaklada Bill & Melinda Gates i Wellcome Trust doniraju 300 milijuna dolara Koaliciji za inovacije u pripremi za epidemiju , koja je pomogla u formiranju Covax programa za pružanje cjepiva siromašnim zemljama.

Jedan od najbogatijih ljudi na svijetu osnivač Microsofta Bill Gates upozorava kako je bitno odmah preventivno reagirati u slučaju da se pojavi smrtonosniji virus od covida te tako smanjiti rizik od nadolazeće pandemije.

– Iako su Omicron i Delta varijante koronavirusa neke od najraširenijih virusa ikada viđenih, svijet bi se mogao suočiti s jednako zaraznim virusom, ali s mnogo većom stopom smrtnosti – rekao je Gates.

Zaklada Bill & Melinda Gates i britanski Wellcome Trust doniraju 300 milijuna dolara Koaliciji za inovacije u pripremi za epidemiju (Cepi), koja je pomogla u formiranju Covax programa za pružanje cjepiva zemljama s niskim i srednjim dohotkom, piše L’Economia.

Organizacija nastoji prikupiti 3,5 milijardi dolara s ciljem smanjenja vremena potrebnog za razvoj novog cjepiva na samo 100 dana. Gates je istaknuo kako Vlade svijeta trebaju se pozabaviti s nejednakosti cjepiva i zdravstvene pomoći u svijetu.

– Kada je riječ o trošenju milijardi za spašavanje trilijuna ekonomske štete i desetaka milijuna života, rekao bih da je to prilično dobra polica osiguranja – rekao je Gates, napominjući kako bi naizgled ogromni napori, čak i u ekonomskom smislu, izbjegli mnogo gore štete. Dodao je da bi velik dio inovacija za pripremu za buduću pandemiju također mogao biti koristan u rješavanju postojećih globalnih zdravstvenih problema, na primjer stvaranjem cjepiva za HIV i boljih cjepiva za tuberkulozu i malariju.

Gates je rekao da su dva velika donatora razvoja cjepiva tijekom pandemije Covid-19, Cepi i američka vlada, bili “hrabri” u izlaganju svog novca riziku za stvaranje velikih portfelja potencijalnih cjepiva.

Profesorica Cherry Gagandeep Kang, članica odbora CEPI-ja i virologinja na Christian Medical Collegeu u Velloreu u Indiji, rekla je da bismo trebali očekivati ​​da će zemlje svoje nacionalne interese staviti na prvo mjesto.

– Sada živimo u, po mom mišljenju, u eri češćih i složenijih epidemija i pandemija – rekao je Sir Jeremy Farrar, direktor Wellcome Trusta.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
14.8 ° C
14.9 °
13 °
57 %
6.2kmh
20 %
Čet
15 °
Pet
20 °
Sub
24 °
Ned
21 °
Pon
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: