5.1 C
Zagreb
Četvrtak, 25 travnja, 2024

Tomaševićeva vlast traži od bandićevaca 227 milijuna kuna da vrate iz nekoliko afera

Pročitajte još:

Među onima od kojih Grad traži povrat novca su i bivši Bandićevi bliski suradnici Miro Laco, Zdenko Antunović, Davor Jelavić i Zvonimir Šostar

Grad Zagreb odlučio je tražiti povrat novca od optuženih suradnika bivšeg gradonačelnika Milana Bandića – ukupno više od 227 milijuna kuna, piše Telegram.

U svim tim aferama u kojima je prema optužnicama USKOK-a Grad financijski oštećen nova zagrebačka vlast podnosi imovinsko-pravne zahtjeve. Do iznosa od 227 milijuna kuna došlo se upravo zbrajajući iznose koje navodi i USKOK u optužnicama. Novac Tomaševićeva vlast traži od Bandićevih suradnika i od vlasnika firmi koje su se okoristile nezakonitim poslovima s Gradom, a novac će uistinu sjesti u gradsku blagajnu kad i ako kriminal iz optužnica USKOK-a bude potvrđen pravomoćnim sudskim presudama.

Ovakve je zahtjeve mogla podnijeti i bivša gradska vlast, no to nikad nije učinila jer je Bandić Zagrebom vladao do smrti, a budući da su u sve afere biti upleteni on i njegovi suradnici, da su podnijeli takav zahtjev, to bi zapravo značilo da opljačkani novac traže od samih sebe.

“Kroz afere u kojima je oštećen Grad Zagreb oštećeni su njegovi građani. Za naknadu šteta treba čekati pravomoćne presude, no kako bi se postupak pokrenuo, bilo je nužno da se u ime Grada konačno ispostave odštetni zahtjevi, što je prethodna gradska vlast propuštala učiniti”, rekli su Indexu jutros iz Ureda gradonačelnika.

U aferi Agram, Grad Zagreb tražit će povrat 20.296.487,75 kuna sa zakonskom zateznom kamatom od tvrtke Bramgrad i njezinog direktora Branka Mihaljevića, te Ines Bravić, nekadašnje pomoćnice pročelnice Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove, i Koraljke Rožanković Uremović, ondašnje načelnice Odjela za pravne poslove u tom uredu.

Sve njih se povezuje sa spornom zamjenom zemljišta između Grada Zagreba i Bramgrada u kojoj je grad navodno oštećen za više od 20 milijuna kuna. Obje Bandićeve suradnice nakon uhićenja izjavile su kako ih je upravo tadašnji gradonačelnik nagovarao na realizaciju zamjene zemljišta s Mihaljevićem.

U istoj aferi, Grad Zagreb traži još 17.964,68 kuna sa zakonskim zateznim kamatama. Taj imovinsko pravni zahtjev podnijet je protiv Mire Lace, koji je bio predstojnik Bandićevog ureda, te Zdenka Antunovića, bivšeg glavnog tajnika Zagrebačkog sportskog saveza. Njih se povezuje sa spornim službenim putovanjima, odnosno nezakonitim korištenjem službenih vozila Grada Zagreba, te sumnjivim isplatama putnih troškova.

U aferi Nadstrešnice se od bivšeg pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i građenje Davora Jelavića, bivše pomoćnice za građenje i održavanje komunalne infrastrukture Vesne Lubin te direktora tvrtke Gamont Petra Gavrilovića i nadzornog inženjera Mladena Siketića kroz dva imovinsko-pravna zahtjeva traži povrat ukupno 11.245.328 kuna plus kamate.

U aferi Krašograd kroz tri se imovinsko-pravna zahtjeva traži povrat ukupno 51.951,740 milijuna kuna, za koliko je Grad Zagreb prema optužnici USKOK-a oštećen u zamjeni zemljišta između više privatnih firmi jer je njihovu imovinu vještak debelo precijenio, a imovinu Grada podcijenio. U ovoj se aferi traži najveći iznos i to od Bandićeve pročelnice Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove Ninoslave Zeković, njezina zamjenika Borisa Kisjelice, ovlaštenog sudskog vještaka Mirka Kožulja, koji je procjenjivao nekretnine koje su zamijenjene te dvojice odvjetnika u poslovima zamjene – Pere Lozice iz Beograda i Davora Galetovića iz Rijeke.

U aferi Suhi led od bivšeg pročelnika zagrebačkog Ureda za zdravstvo i sadašnjeg direktora Zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar”, Zvonimira Šostara, njegove bivše suradnice u gradskom Uredu za zdravstvo Mirte Lončar i direktora tvrtke Ekotours Davora Ljubića zagrebačka gradska uprava traži povrat 38.949,421 kune. Prema optužnici, Šostar je taj iznos Ljubićevoj tvrtki platio za čišćenje klima-uređaja i sustava za ventilaciju na zagrebačkim sportskim objektima metodom suhog leda iako je dobro znao da Ljubićeva tvrtka taj posao nije obavljala i da su izdani računi fiktivni.

U aferi Pročistač traži se povrat 4.801,826 od Hannesa Schweitzera, zaposlenika Zagrebačkih otpadnih voda i vlasnika privatne tvrtke Turopoljac, za preplaćivanje poslova na sustavu pročišćavanja zagrebačkih otpadnih voda.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
6.2 ° C
7.2 °
4.8 °
90 %
0kmh
0 %
Čet
13 °
Pet
17 °
Sub
18 °
Ned
23 °
Pon
14 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: