16.5 C
Zagreb
Srijeda, 4 listopada, 2023

Tužne scene: Uz posebne mjere opreza pokopan princ Phillip: “Nadahnjivala je njegova odanost kraljici i naciji”

Pročitajte još:

Članovi kraljevske obitelji nosili su maske i čitavo su vrijeme održavali propisane mjere fizičkog razmaka, a kraljica je u crkvi sjedila sama, najbliže oltaru.

LONDON – Vojvoda od Edinburgha, britanski princ Philip pokopan je u subotu poslijepodne u kraljevskom dijelu kapele svetog Jurja na intimnoj ceremoniji koju su predvodili nadbiskup od Canterburyja Justin Welby i dekan Windsora David Conner, koji je u govoru odao počast “prinčevoj neupitnoj odanosti kraljici” i “službi naciji”.

Članovi kraljevske obitelji nosili su maske i čitavo su vrijeme održavali propisane mjere fizičkog razmaka, a kraljica je u crkvi sjedila sama, najbliže oltaru.

Uoči pokopa lijes s tijelom je, smješten na stražnjem dijelu posebno prilagođenog Land Rovera, prevezen u kraljevsku kriptu dvorca Windsor.

Za njim su pješice hodali članovi kraljevske obitelji, među kojima su bili princ Charles i njegovi sinovi, prinčevi William i Harry.

Kraljica Elizabeta II. bila je na začelju kolone i do kapele svetog Jurja dovezla se u Bentleyu u pratnji jedne od svojih dvorskih dama. U prvome redu iza lijesa hodali su princ Charles i princeza Anne, a slijedili su ih prinčevi Edward i Andrew te Charlesova dvojica sinova William i Harry.

Lijes je bio prekriven zastavom vojvode od Edinburgha, čija su obilježja danski grb, grčki križ, edinburški dvorac i boje obitelji Mountbatten, a na njemu su bili postavljeni Philipova mornarička kapa i mač.

Povorka s lijesom zastala je na trenutak da bi se u 16 sati održala minuta šutnje u cijeloj kraljevini. U događaju je sudjelovalo više od 730 pripadnika oružanih snaga, no u kapeli svetog Jurja je, u skladu s pravilima uvedenim zbog pandemije koronavirusa bilo samo 30 ožalošćenih članova obitelji.

Svečani plotuni ispaljeni s devet lokacija u Velikoj Britaniji i na Gibraltaru označili su početak i kraj minute šutnje. Punih šest minuta s Heathrowa nije uzletio nijedan zrakoplov kako se ne bi narušila minuta šutnje, a održavanje svih glavnih sportskih događaja u zemlji je odgođeno kako ne bi kolidirali s pogrebom.

Obred je vodio dekan Windsora, a nadbiskup od Canterburyja izgovorio je blagoslov.

“Nadahnjivao nas je..”
Dekan Conner je govorio o “humoru, humanosti i dobroti” princa Philipa. “Nadahnjivala nas je njegova neupitna odanost našoj kraljici, njegova služba naciji i Commonwealthu, njegova hrabrost, čvrstina i vjera”, rekao je Conner.

Zbog propisanih pandemijskih mjera zbor su činila samo četiri člana, a prisutni članovi obitelji iz istoga razloga nisu pjevali.

Pogreb je u cijelosti održan u krugu dvorca, a javnost je zamoljena da se ne okuplja ispred Windsora i ostalih kraljevskih rezidencija.

Nitko od članova kraljevske obitelji nije bio odjeven u uniforme, već u odijela, odnosno u dnevne haljine.

Pogrebu su prisustvovali kraljičina i vojvodina djeca, princ od Walesa, princeza Anne, vojvoda od Yorka i grof od Wessexa te njihovo osmero unučadi.

Među ožalošćenima su na pokopu bili djeca kraljičine sestre, princeze Margaret, i troje njemačkih članova obitelji princa Philipa.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Zoran Milanović opet ‘udara’: ‘Vidim Hrvatsku koja ide naprijed, ali raste deformitetno, rastu joj uši i rep’

Prvo se osvrnuo na nabavu vojnih aviona. “Kad bih birao između vojnih aviona za 1,5 milijardi eura i protuzračnu obranu,...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
18.2 ° C
19.4 °
14.1 °
72 %
0.5kmh
0 %
Sri
19 °
Čet
21 °
Pet
22 °
Sub
22 °
Ned
28 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9561
GBP
1,1533
CHF
1,0367
CNY
0,1328
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: