6.2 C
Zagreb
Četvrtak, 25 travnja, 2024

U splitskoj bolnici od COVID-a preminula 12-godišnjakinja!

Pročitajte još:

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1445 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a preminulo je 12 osoba

Nacionalni stožer civilne zaštite uskoro će održati konferenciju za novinare na kojoj će izvijestiti o aktualnoj epidemiološkoj situaciji s koronavirusom u Hrvatskoj, kao i o procesu cijepljenja.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1 445 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5490.

Među njima je 889 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 84 pacijenta.

Najmlađa žrtva koronavirusa u Hrvatskoj je 11-godišnji dječak koji je krajem siječnja u preminuo u Zagrebu.

Dječak je umro od multisistemskog inflamatornog sindroma ( MIS-C), odnosno rijetke komplikacije koja je zabilježena kod djece zaražene koronavirusom. Zasad se ne zna je li i preminula 12-godišnja djevojčica imala ovaj sindrom.

Liječnici su prvi puta ovoga proljeća kod djece i adolescenata, kao posljedicu infekcije COVID-om, počeli primjećivati multiorganski upalni sindrom koji može napasti bilo koji dio organizma. Do sada je zabilježeno više takvih slučajeva.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti kazala je danas kako u ovom trenutku nema podatke kod koliko djece u Hrvatskoj je zabilježen multisistemski inflamatorni sindrom.

“Ne mogu vam reći na razini Hrvatske, no u Klinici se kontinuirano liječe djeca s tim sindromom i ishod je dobar. Zasad je bitno da je taj sindrom prepoznat i da ga naši liječnici rješavaju uspješno – rekla je Markotić.

Da bi se utvrdilo da je MIS-C uvjetovan infekcijom Covida, potreban je dokaz PCR testa, antigenskog testa ili serologije ili podatak o kontaktu sa osobom zaraženom Covidom, koji je ostvaren u protekla dva tjedna. Smrtnost od MIS-C u djece je inače niska, oko 1,5 posto.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
6.2 ° C
7.2 °
4.8 °
92 %
1kmh
0 %
Čet
13 °
Pet
17 °
Sub
18 °
Ned
23 °
Pon
21 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: