13.7 C
Zagreb
Petak, 3 svibnja, 2024

U Švicarskoj legalizirana kapsula za eutanaziju: Onaj tko uđe u nju, umrijet će za 30 sekundi

Pročitajte još:

Uđete u kapsulu, legnete i za 30 sekundi ste gotovi. Doslovno. Ovo je prva kapsula za umiranje na svijetu. U ovoj zemlji je 2020. eutanazirano 1300 ljudi

Uđete u kapsulu, legnete i za 30 sekundi ste gotovi. Doslovno. Ovo je prva kapsula za umiranje na svijetu, koju je upravo legalizirala Švicarska, a o kojoj priča cijeli svijet.

Jednom kad čovjek koji želi umrijeti uđe u kapsulu, odgovori na nekoliko pitanja, pritisne gumb, razina kisika brzo padne s 21 posto na 1 posto, a kapsula se ispuni nitrogenom. Čovjek umre od nedostatka kisika i ugljičnog dioksida, ali bez panike i bez gušenja. A umrijeti može gdje želi, primjerice u idiličnoj prirodi.

Švicarska spada među zemlje koje su legalizirale eutanaziju. Kod njih je 2020. godine eutanazirano 1300 osoba, a kako bi se umiranje olakšalo onima koji pate, legalizirana je i prva kapsula za umiranje na svijetu, piše RTL.HR.

Kapsula se zove Sarco Suicide Pod, a nalikuje na lijes s prozorima. Kad klijent uđe u nju, mora odgovoriti na nekoliko pitanja, a nakon toga pritisne gumb te odabire gdje će umrijeti, npr. u idiličnoj prirodi.

Do smrti dolazi za 30 sekundi jer razina kisika brzo padne sa 21 na jedan posto. Kapsula se nakon toga napuni dušikom te klijent umire od nedostatka kisika, bez gušenja i panike.

Sarco Suicide Pod osmislio je i kreirao direktor proeutanazijske grupe Exit International Philip Nitschke.

“Teško je prodati nešto što ljudi koriste kako bi okončali svoj život i zato sam zadovoljan kad vidim da sam stvorio nešto korisno i nešto što ću učiniti besplatnim. U Švicarskoj kako bi dobili lijekove koji se koriste mora doći liječnik i odobriti primjenu lijeka. Liječnik vas mora posjetiti i odrediti da ste bolesni. Sa Sarcom ne morate ništa od toga učiniti, ne koriste se lijekovi i to je jedna od stvari koje mi se sviđaju. Vi ste odlučili da je došlo vrijeme da umrete i ja ću to poštovati i pokušati vam to omogućiti”, kazao je.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
13.7 ° C
13.8 °
12.1 °
77 %
4.1kmh
20 %
Pet
14 °
Sub
21 °
Ned
23 °
Pon
23 °
Uto
22 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9309
GBP
1,1691
CHF
1,0255
CNY
0,1286
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: