6.2 C
Zagreb
Četvrtak, 25 travnja, 2024

Upozorenje DHMZ-a, moguće su poplave i bujice: Stiže ciklona iz Njemačke, izdano upozorenje za vikend!

Pročitajte još:

Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Moguće je da neki katamarani neće ploviti, kažu iz DHMZ-a

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda za danas su zbog najavljenog nevremena izdali žuto upozorenja za osječku, zagrebačku, karlovačku i gospićku regiju te Kvarner i Kvarnerić i Velebitski kanal, a za sutra narančasto upozorenje za osječku, zagrebačku, karlovačku i gospićku regiju, dok su ostali dijelovi Hrvatske “u žutom”.

Za vikend se očekuju jake kiše, zbog čega su iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) upozorili da takva količina oborina može ponegdje uzrokovati bujične poplave. Uslijed djelovanja visinske ciklone bogate vlagom mjestimice može pasti i više od 100 litara kiše po četvornom metru. Kontinentalni dio Hrvatske bit će najpogođeniji, a najmanje kiše se očekuje u Dalmaciji.

U većini unutrašnjosti tijekom subote past će između 15 i 50 litara po četvornom metru, a ponegdje i puno više. Do smirivanja vremena u ponedjeljak neki će dijelovi Hrvatske vrlo vjerojatno izmjeriti i više od spomenutih 100 litara kiše. Pljuskovi u kratkom vremenu mogu prouzročiti poplave i naglo podizanje vodostaja manjih i bujičnih vodotoka. DHMZ upozorava na opasnost od navedenog Zagrebačku, Osječko-Baranjsku i Karlovačku i Ličko senjsku županiju.

– Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima, upozoravaju.

Detaljne informacije možete naći na stranicama DHMZ-a.

Hrvatske vode upozoravaju:

Upozorenje su izdale i Hrvatske vode. Naročito tijekom subote na području Gorskog kotara, Like te ostalog dijela kontinentalne Hrvatske, a procjenjuju da postoji mogućnost bujičnih i urbanih poplava.

Uz nagli porast vodostaja neki vodotoci bi mogli dosegnuti mjere obrane od poplava (npr. Bregana, Sutla), upozorenje je Hrvatskih voda objavljeno na stranici Ravnateljstva Civilne zaštite.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
6.2 ° C
7.2 °
4.8 °
90 %
0kmh
0 %
Čet
13 °
Pet
17 °
Sub
18 °
Ned
23 °
Pon
14 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: