6.3 C
Zagreb
Subota, 20 travnja, 2024

Vojni pilot Selak: Zatvorio bih zračni prostor iznad Ukrajine i pokazao da imamo većeg

Pročitajte još:

Ivan Selak, umirovljeni brigadir HRZ-a i jedan od najboljih pilota Domovinskog rata, u Newsroomu je govorio o stanju ruskih i ukrajinskih zrakoplovnih snaga te stanju na bojištu.

Rekao je da mu je, kao borbenom pilotu, u ovoj situaciji teško biti objektivan. “Zašto? Zato što sam kao čovjek i kao pilot na strani onoga kojeg se tuče. Svejedno ću se truditi”, rekao je i nastavio:

“Priče o oborenim ruskim letjelicama su želje onih koji plasiraju te informacije”
“Ne mislim da ukrajinske zračne snage imaju ikakvu mogućnost dominirati ili parirati zračnim snagama Rusije. Na srednjim i velikim visinama apsolutnu dominaciju ima rusko zrakoplovstvo. Priče o tolikom broju oborenih letjelica su želje onih koji i plasiraju te informacije.

Naravno, letjelice se ruše sredstvima koja Ukrajinci posjeduju. U prva dva dana ruske zračne snage uspjele su uništiti velik broj aviona na zemlji, velik broj aerodroma, uglavnom većinu svih stacionarnih radarskih postaja, no ono što je teško uništiti su pokretni sustavi protuavionske zaštite”, govori Ivan Selak.

“Rusi su vjerojatno već dovukli S400”
Istaknuo je da zračnih sukoba nema među ostalim i zbog toga što je Rusija dominantnija od Ukrajine.

“Zračnih sukoba nema zato što su Rusi superiorni u zraku i zato što su uništili dio flote na zemlji, srušili one koji su se podigli… Rusi su vjerojatno već dovukli sustav S400. Nema ih i zato što su Ukrajinci prilično zapostavili i ratno zrakoplovstvo i vojsku”, rekao je umirovljeni brigadir.

Bio je u Odesi i, kako kaže, vidio i čuo da je, nakon što se odvojila od SSSR-a, Ukrajina zapostavila svoje oružane snage. “Pojedini piloti bavili su se taksiranjem na crno da bi preživjeli, onda znate kakvo je stanje”, rekao je.

Kaže da, za razliku od Amerikanaca, Rusi imaju puno manje iskustva u stvarnim uvjetima. “Borbeno iskustvo imaju iz Sirije. U početku su koristili samovođena i vođena sredstva, kasnije su se malo razbahatili kad su vidjeli da ih ISIL-ovci nemaju čime rušiti. Ono što su sada napravili u Ukrajini je samo ponavljanje gradiva iz Sirije, ponavljanje gradiva u krivo vrijeme i na krivom mjestu”, kaže.

“Svima je poznato da imaju jako dobro samovođeno i vođeno raketno naoružanje. Siguran sam da su se nakon ove subote malo opametili i koristiti to što imaju”, kaže Selak.

“Zapad neće ništa učiniti. Ako se eventualno i dignu, samo će biti uništeni u zraku”
Prokomentirao je zahtjev Ukrajine da se zabrane letovi nad tom zemljom.

“Iskreno, kao borbeni pilot ću vam reći, ja ne bih zatvarao ni Sjeverni tok 1 ni Sjeverni tok 2, ne bih uvodio sankcije. Zatvorio bih im zračni prostor iznad Ukrajine – da silniku pokažete da možda imate većega od njega. To što on radi je užas za svijet. Zatvaranje zračnog prostora iznad Ukrajine može biti uvod u treći svjetski rat, znam to, ali, idemo se sukobiti…”, govori.

Koliko Ukrajina zaista ima osposobljenih pilota za vojna djelovanja, pita se Selak. “Njihovi MiG-ovi 29 nisu upotrebljivi, osposobili su tek mali dio MiG-ova. Ako od 2014. znate kakvog susjeda imate, osposobili biste ih”, smatra umirovljeni brigadir HRZ-a.

“Zapad neće ništa učiniti i, ako se eventualno dignu, samo će biti uništeni u zraku”, vjeruje Ivan Selak.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
10.6 ° C
13.3 °
6.8 °
67 %
0.5kmh
0 %
Sub
15 °
Ned
12 °
Pon
12 °
Uto
8 °
Sri
10 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: