4 C
Zagreb
Ponedjeljak, 5 prosinca, 2022

Vučić planuo nakon presude Mladiću: Kako nijedan Hrvat nije osuđen za zločine nad Srbima u Hrvatskoj

Pročitajte još:

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u utorak navečer u video obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a, u povodu izvješća o radu Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT), da Srbija i srpski narod nisu osuđeni ni za što, a sunarodnjacima poručio da “drže glavu gore“.

Vučić je na sjednici, nakon izvješća predsjednika MICT-ja Carmela Agiusa i glavnog tužitelja Sergea Brammertza, rekao da Srbija “ozbiljno shvaća” svoje obveze prema pravnom sljedniku Haškog suda (ICTY).

Naglasio je da je Srbija uhitila i sudu izručila sve optužene za ratne zločine, uključujući najviše predstavnike političke i vojne vlasti te dostavila obimnu dokumentaciju.

“Nijedan Hrvat nije osuđen za zločine nad Srbima u Hrvatskoj”
Vučić je istaknuo i da taj sud nema povjerenje među Srbima, ne zato što Srbi ne žele prihvatiti da su zločine činili njihovi sunarodnjaci, već zato što su Srbi osuđeni u haškom sudu i na ukupno 1138 zatvora, uz osam doživotnih kazni, dok nijedan Hrvat nije osuđen za zločine nad Srbima u Hrvatskoj.

Naglasio je kako Srbija i dalje osuđuje sve zločine u regiji, uključujući i “užasan zločin u Srebrenici“ koji je nazvao „masakrom“. Također, poručio je, osuđuje i zločince iz svog naroda, ali to ne rade i drugi u regiji.

Podsjetivši da je Hag ustupio 12 slučajeva ratnih zločina BiH, dva Hrvatskoj, a samo jedan Srbiji, Vučić je rekao da mnogima nije suđeno za zločine protiv Srba, te da je i slučaj Medački džep prepušten hrvatskom pravosuđu.

Naveo je i da su su hrvatski generali te Naser Orić i Ramush Haradinaj na prvoj instanci osuđeni, a potom oslobođeni upozorivši i kako su svi svjedoci u slučaju Ramuša Haradinaja ubijeni ili se ubili pod čudnim okolnostima.

“Ova vrsta selektivne pravde može spriječiti suradnju, ali mi ćemo gledati u budućnost”, rekao je Vučić i poručio da se Srbija zalaže za mir.

Govoreći o zahtjevima za izručenje dvije članova šešeljevih radikala Petra Jojića i Vjerice Radete zbog ometanja suda, Vučić je rekao da je Visoki sud u Beogradu rekao kako nema osnova da oni budu izručeni za nepoštovanje suda i da izvršna vlast to mora poštivati

Podsjetio je da je i Francuska kao suverena zemlja odbila izručiti svoju državljanku (Florance Hartman) optuženu za nepoštivanje suda, jer ne izručuje svoje građane.

Predstavnici zapadnih zemalja podržali su zahtjev da Srbija surađuje s Haagom, dok je predstavnik Rusije ocijenio da je presuda protiv Ratka Mladića „nastavak politizacije međunarodnog rezidualnog mehanizma“ i da je rat bio „tragedija i za Srbe, Bošnjake i Hrvate… rat koji je uništio njihovu zemlju i koji je pokazao kako je ranjiva međunarodna pravda“.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Zvezdaš iz Knina i igrač koji često spominje Oluju:’Nitko ne smije kritizirati Srbiju’

Miloš Degenek defenzivac je Australije rođen u srpskoj obitelji u Kninu 1994. S obitelji je napustio grad tijekom Oluje...

Vrijeme:

Zagreb
sumaglica
4.4 ° C
4.9 °
3.1 °
92 %
0.5kmh
100 %
Pon
8 °
Uto
7 °
Sri
5 °
Čet
4 °
Pet
5 °

Tečajna lista:

HRK - Hrvatska kuna
EUR
7,5791
USD
7,1634
GBP
8,8381
CHF
7,6649
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: