15.1 C
Zagreb
Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Za vikend prelazimo na zimsko računanje vremena: Od ponedjeljka važna promjena za vozače

Pročitajte još:

Iduću nedjelju ćemo spavati sat vremena duže jer se u 3 sata ujutro sat pomiče natrag na 2 sata. Uz dulje spavanje, druga promjena je i obavezno paljenje kratkih svjetla u prometu

U noći 31. listopada, točno u 3 sata ujutro kazaljke na satu se vraćaju za sat unatrag. Završava ljetno računanje vremena i počinje zimsko, tijekom kojeg će Sunce ranije izlaziti, ali i ranije zalaziti, zbog čega će dani imati više svjetla u jutarnjim i manje svjetla u popodnevnim satima.

Nekoliko promjena
Promicanje sata odrazit će se i na željeznički promet, u kojem će vlakovi biti zaustavljeni na sat vremena u kolodvorima u kojima se zateknu kako bi bili u skladu s voznim redom.

Povratkom na zimsko računanje vremena mijenjaju se i razdoblja dnevnih tarifa za obračun, pa će se sada utrošena električna energija prema višoj tarifi obračunavati od 7 do 21 sat, a prema nižoj tarifi od 21 do 7 sati.

Vozači automobila, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, dužni su paliti dnevna svjetla od 1. studenoga do 31. ožujka. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna.

I vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja te zakonske odredbe vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom od 500 kuna.

Iako je Europska komisija još prije tri godine predložila da se ukine sezonsko pomicanje sata, to se još nije dogodilo jer se države članice o tome još nisu dogovorile.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
12.3 ° C
12.7 °
10.3 °
59 %
5.1kmh
0 %
Čet
15 °
Pet
20 °
Sub
24 °
Ned
21 °
Pon
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: