fbpx
19.9 C
Zagreb
Srijeda, 6 srpnja, 2022

Zagreb traži ublažavanje mjera: ‘Dopustite vjenčanja, rad kafića u unutarnjim prostorima…‘

Pročitajte još:

Stožer civilne zaštite Grada Zagreba pokrenuo je inicijativu za ublažavanje mjera koje ograničavaju okupljanja i drugih nužnih epidemioloških mjera i preporuka koje se odnose na okupljanja.

Priopćenje Stožera prenosimo u nastavku:

“S ciljem zaustavljanja gospodarskog pada i gubitka radnih mjesta u ugostiteljskim djelatnostima, catering industriji, organizaciji vjenčanja, sajmova i drugih događanja na kojima se prodaju i izlažu proizvodi, a koja posredno uvezuju i niz drugih djelatnosti koje su naslonjene na te branše, na današnjoj sjednici Stožera civilne zaštite Grada Zagreba doneseni su zaključci o slanju inicijative prema Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske za reviziju i izmjenu Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja.

Prijedlozi poslani Nacionalnom stožeru su sljedeći:

  • dozvola rada ugostiteljskim objektima i u unutarnjim prostorima uz detaljno propisan način organizacije rada,
  • dozvola organiziranja događanja i vjenčanja uz provođenje brzih testiranja gostiju i vanjskih pružatelja usluga vezanih uz događanje,
  • dozvola održavanja sajmova i izložbi na otvorenom.

“S obzirom na to da već imamo veliki broj osoba koje su cijepljene, smatramo da treba pristupiti ublažavanju epidemioloških mjera kako bi se zaustavio gospodarski pad i gubitak radnih mjesta. Grad Zagreb bi uz pridržavanje svih drugih epidemioloških mjera i uz propisani razmak angažirao i dodatne covid redare kako bi se osigurala kontrola mjera”, stoji u priopćenju stožera.

Stožer je uputio inicijativu Nacionalnom stožeru civilne zaštite za reviziju i izmjenu odluke kojom se ograničavaju okupljanja, sa ciljem zaustavljanja gospodarskog pada i gubitka radnih mjesta u ugostiteljskim djelatnostima, catering industriji, organizaciji vjenčanja, sajmova i drugih događanja na kojima se prodaju i izlažu proizvodi, koja posredno uvezuju i niz drugih djelatnosti.

Smatraju kako je moguće ponovo primijeniti preporuke za sprječavanje infekcije u ugostiteljskim objektima s terasama i bez njih te u ugostiteljskim objektima u smještajnim kapacitetima u okviru postupnog ublažavanja restrikcija vezanih uz covid-19 koje su bile na snazi u svibnju prošle godine.

Pomoglo bi se radu ugostitelja koji nemaju terase
Tim preporukama detaljno se propisuje način organizacije rada, ograničenje ukupnog broja posjetitelja, način posluživanja hrane i pića, način rada zaposlenika koji poslužuje goste te posebna pravila za ugostiteljske objekte u smještajnim kapacitetima i ostale koji imaju buffet način posluživanja.

Mogućnost implementacije navedene preporuke posebno bi pomogla radu ugostitelja koji nemaju terase ili druge otvorene prostore za usluživanje, kaže se u priopćenju.

Zagreb također podržava projekt Safe Event/Wedding Standard u kojem su specificirani prijedlozi provođenja brzih testiranja gostiju i vanjskih izvođača prije samog događanja, ograničenja kvadrature po gostu, ograničavanja broja osoba u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru, terasama i šatorima otvorenima s tri strane.

Osim toga, upozoravaju na probleme uzrokovane zabranom održavanja sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događanja ili priredbi gdje se prodaju ili izlažu proizvodi.

Velikom broju obrta i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva egzistencija ovisi o proizvodnji i prodaji proizvoda na sajmovima otvorenog tipa, poput Sesvetskog sajma koji je organiziran kao tržnica, sajmova na Jakuševcu i Britancu koji rade samo određenim danima u tjednu.

Budući da je sezona prodaje sadnog materijala, salate, mladog luka i ako proizvođači nemaju načina da ponude svoje proizvode, veliki dio toga će propasti, a kupci će se namirivati i u trgovačkim centrima gdje nerijetko kupuju takvu robu iz uvoza, upozorili su iz Grada.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Ministarstvo šalje inspekciju u školu Milanovićevog sina: Objasnili koja je procedura za izmjenu ocjena

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) priopćilo je u utorak da je pokrenut inspekcijski postupak o slučaju predsjednikove supruge Sanje...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
19.8 ° C
19.8 °
18 °
83 %
1kmh
0 %
Sri
31 °
Čet
29 °
Pet
24 °
Sub
26 °
Ned
23 °

Tečajna lista:

HRK - Hrvatska kuna
EUR
7,5227
USD
7,3244
GBP
8,7590
CHF
7,5648
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: