18.2 C
Zagreb
Srijeda, 4 listopada, 2023

Zbog mjera Stožera pokrenut je postupak protiv Hrvatske na sudu u Strasbourgu, evo detalja

Pročitajte još:

Tužbu je podnio gospodin koji smatra da su mu prekršena prava na slobodno okupljanje i kretanje, te sloboda vjeroispovijesti

Zbog epidemioloških mjera uvedenih zbog Covida-19 gospodin Dalibor Magdić pokrenuo je postupak protiv Hrvatske na Europskom sudu za ljudska prava. Telegram je već javljao da su na osnovu nekoliko tužbi protiv par zemalja krenuli procesi zbog uvođenja epidemioloških mjera. Sada takav proces čeka i Hrvatsku.

Prema pisanju Telegrama, tužbu je podnio građanin Dalibor Magdić. U njegovoj, ali i u drugim tužbama koje su građani podnosili protiv zemalja zbog covid-mjera, od Europskog se suda za ljudska prava traži da utvrdi kako su epidemiološkim mjerama građanima kršena prava koja im jamči Europska konvencija.

Detalji tužbe protiv Hrvatske
Magdić se u tužbi požalio na mjere koje je donio Nacionalni stožer civilne zaštite. Najviše su ga, tvrdi, pogodile zabrana napuštanja prebivališta, zabrana okupljanja više od pet ljudi i zabrana vjerskih okupljanja.

Tim mjerama, objašnjava u tužbi, povrijeđeno mu je pravo na slobodu vjeroispovijesti, slobodu okupljanja i slobodu kretanja.

Slobodu vjeroispovijesti jamči Članak 9. Europske konvencije o ljudskim pravima pa će zastupnica Hrvatske pred sudom u Strasbourgu Štefica Stažnik u odgovoru na Magdićevu tužbu morati objasniti je li mu to pravo odlukom Nacionalnog stožera o ograničavanju okupljanja, što se odnosilo i na crkve, bilo prekršeno.

Člankom 11. zagarantirano je pravo na okupljanje, dok je sloboda kretanja zajamčena Člankom 2. Protokola 4. koji prati Konvenciju. U nastavku ovog procesa zastupnica Stažnik morat će se očitovati i na taj dio Magdićeve tužbe, piše Telegram.

Europskom sudu za ljudska prava će se na koncu morati odgovoriti je li ovaj građanin Hrvatske uopće imao učinkovito pravno sredstvo, odnosno pravnu mogućnost, da se žali na uvedene mjere kojima su mu kršena osnovna prava i je li ih iskoristio prije nego što je poslao tužbu u Strasbourg. Ono što je zanimljivo jest da je Magdić postupak pokrenuo još u travnju 2020., što znači tijekom prvog vala pandemije korone.

Zanimljivo je, piše Telegram, da je Magdić postupak pokrenuo još u travnju 2020., dakle tijekom prvog vala epidemije. Poznato je da je Ustavni sud RH odluku o ustavnosti tih mjera donio još u rujnu prošle godine. Za sve je utvrdio da su bile i legitimne i nužne kako bi se spriječilo širenje zaraze.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Buknuo ogroman požar, građanima Osijeka stigle poruke upozorenja: Dim je došao do BiH!

Trenutno gore velike bale plastike debele i do pet metara na području tvornice "Drava International" na izlazu iz Osijeka...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
18.2 ° C
19.4 °
14.1 °
72 %
0.5kmh
0 %
Sri
19 °
Čet
21 °
Pet
22 °
Sub
22 °
Ned
28 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9561
GBP
1,1523
CHF
1,0376
CNY
0,1328
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: