15.5 C
Zagreb
Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Zelenski upozorio: Rusija bi protiv nas mogla upotrijebiti kemijsko oružje, tražimo još veće sankcije

Pročitajte još:

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u ponedjeljak da bi Rusija mogla upotrijebiti kemijsko oružje u Ukrajini te je pozvao zapad na nametanje snažnih sankcija kako se Moskva ne bi usudila ni govoriti o upotrebi takvog oružja.

Tijekom dana, objavljeni su neprovjereni izvještaji koji sugeriraju da je Rusija upotrijebila kemijsko oružje u Mariupolju, luci na jugu zemlje. “Ovo shvaćamo vrlo ozbiljno”, rekao je Zelenskij u noćnom obraćanju putem videa u ponedjeljak. Ukrajinski predsjednik, međutim, nije rekao da je takvo oružje već upotrijebljeno.

“Želio bih podsjetiti svjetske lidere da se o mogućoj upotrebi kemijskog oružja od strane ruske vojske već razgovaralo. Već tada, to je značilo da je na rusku agresiju potrebno reagirati oštrije i brže”, dodao je.

Pomoćnik gradonačelnika Mariupolja Petro Andryuschenko napisao je u svojim izvještajima putem Telegrama da kemijski napadi nisu potvrđeni te da očekuje da će detalje i objašnjenja moći objaviti kasnije.

Glasnogovornik Pentagona Petar Kirby rekao je kako SAD upoznat sa izvješćima.

“Ne možemo ništa potvrditi trenutno, ali ćemo nastaviti pobliže motriti situaciju”, istaknuo je.

“Ovi izvještaji, ako su istiniti, duboko uznemiruju i ukazuju na bojazan koju smo izrazili oko mogućnosti da Rusija upotrijebi bojna sredstva”, rekao je.

Ruska invazija preselila se iz predgrađa Kijeva na istok Ukrajine gdje se očekuje veliki napad. Europska unija u ponedjeljak je istaknula da su moguće dodatne sankcije Rusiji.

“Vrijeme ja da se pripremi takav paket da od Rusije ne čujemo niti riječi o oružju masovnog uništenja”, poručio je Zelenski.

Dodao je kako je embargo na uvoz nafte iz Rusije nužnost, a da će bilo koji paket mjera koji se ne odnosi na naftu, u Moskvi biti dočekan sa smiješkom.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
16.5 ° C
16.8 °
12.5 °
48 %
5.7kmh
0 %
Čet
16 °
Pet
20 °
Sub
24 °
Ned
21 °
Pon
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: