16.2 C
Zagreb
Subota, 20 travnja, 2024

Zoran Milanović: ‘HRT postao obiteljsko politički kombinat koji o trošku građana servisa HDZ i Plenkovića’

Pročitajte još:

Predsjednik Zoran Milanović odgovorio je na priopćenje HRT-a u kojem su ga prozvali zbog verbalnog napada na novinare te televizije u Splitu

Oglasilo se Ravnateljstvo Hrvatske radiotelevizije, zabrinuto i uplašeno mojim riječima, jer me vide kao izravnu prijetnju i, kako pišu, napad s pozicije moći na novinarske slobode i uređivačku politiku javnog medijskog servisa, napisao je predsjednik Zoran Milanović nakon reakcije iz HRT-a zbog njegovih izjava o nacionalnoj televiziji.

“Oglasilo se Ravnateljstvo Hrvatske radiotelevizije, zabrinuto i uplašeno mojim riječima, jer me vide kao izravnu prijetnju i, kako pišu, napad s pozicije moći na novinarske slobode i uređivačku politiku javnog medijskog servisa. Koju to moć ja imam, osim javne riječi kojom ukazujem da je HRT postao obiteljsko politički kombinat koji o trošku svih građana servisira HDZ i Plenkovića?”, napisao je Milanović.

“Nije to moć, već istina, ona riječ koju HRT-ovi poslušnici redovito izbacuju iz programa po želji uređivačke politike središnjice. I još se usude zucnuti o novinarskim slobodama, ti isti nepotpisani „ravnatelji“ koji svoje novinare progone po sudovima nakon što su kvalitetne ili potjerali konkurenciji ili ušutkali. Ne bojte se, ravnatelji kombinata s Prisavlja, proizvodit ćete ljepšu stvarnost i prokazivat nepodobne sve dok je moć kod Plenkovića jer zato vas ima”, zaključio je predsjednik.

HRT je ranije poslao priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

Hrvatska radiotelevizija (HRT) najoštrije osuđuje istup predsjednika Republike Hrvatske danas u Splitu tijekom kojeg je napao novinare HRT-a optužujući ih da su prevaranti i državna sramota. HRT smatra da je ovo neprimjeren govor u javnom prostoru te podsjeća predsjednika RH na odredbe članka 38. Ustava RH o slobodi medija.

Nažalost, HRT ne može protumačiti današnje poruke predsjednika RH drugačije nego kao napad s pozicije moći na novinarske slobode i uređivačku politiku javnog medijskog servisa. Izražavamo zabrinutost zbog otvorenog aludiranja da će HRT i njegovi zaposlenici doživjeti sudbinu nekadašnjeg Vjesnika. To je izravna prijetnja javnom medijskom servisu i njegovim zaposlenicima.

Podsjetimo, Milanović je danas bio u Splitu i davao izjave novinarima.

– Vaš kolega običan je prevarant – rekao je novinarki koja mu je pokušala postaviti pitanje o jučerašnjem gostovanju Zlate Đurđević u HRT-ovu “Otvorenom”, a prilikom čega je voditelju Mislavu Togonalu kazala da je pristrano vodio emisiju.

– Niste obvezni braniti kolegu po svaku cijenu, ja to ne radim u politici. Jandroković je moj kolega – rekao je.

– To ponašanje je lopovsko, to je lopovluk, dakle osoba dođe u dobroj vjeri – počeo je Milanović prepirku s novinarima tijekom koje je ustvrdio i da “Yutel radi za HDZ” te da je javna televizija sramota te da je korumpirana.

– Ljudi, vi ste plaćenici jedne političke opcije, hrvatski građani to ne podnose – poručio je novinarima HRT-a.

Na opasku da nije u redu da predsjednik RH tako razgovara rekao je: “Budete li solidarni, pojest će vas prve.” “Sad se mi svađamo, natjerali ste me da se svađam”, rekao je, a prepirku zaključio riječima: “Gori ste od Yutela, na Yutelu su bili ljudi koji su vjerovali u glupost, a vi ste korumpirani.”

Govoreći o medijima, predsjednik je priznao i da mu je “teret na duši što je ukinuo Vjesnik”.

– Ispričavam se na povišenom tonu, ali niste se baš ponašali novinarski. Ali želim reći da nam ne trebaju partijske televizije i partijski listovi – rekao je predsjednik.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
15.8 ° C
16.7 °
13.7 °
37 %
3.6kmh
20 %
Sub
16 °
Ned
12 °
Pon
12 °
Uto
8 °
Sri
10 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: