3.9 C
Zagreb
Subota, 20 travnja, 2024

Zoran Vakula: ‘Ovo je uvod u nadprosječno toplo i sušno ljeto’

Pročitajte još:

Osim svakodnevnih sunčanih sati, te čestih pljuskova i grmljavine, neki na Jadranu vjerojatno će vidjeti i pijavice

Stabilizacije vremenskih prilika u Hrvatskoj nema na vidiku barem još sljedećih tjedan dana.

Nema promjene, u smislu dugotrajnije stabilizacije vremena, ali će biti čestih promjena tijekom dana. Osim svakodnevnih sunčanih sati, te čestih pljuskova i grmljavine, neki na Jadranu vjerojatno će vidjeti i pijavice.

Prevladavat će jugozapadni vjetar, te južni i jugo. Srećom, ne pretjerano jaki, kao ni na Jadranu subotnji mjestimični sjeverozapadnjak, koji je moguć i početkom novoga tjedna.

U kopnenom području, puhat će sjeverni vjetar, pa će biti malo svježije nego do ove nedjelje.

Povremeni pljuskovi s grmljavinom
I u petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti i sunčanog vremena i povremene mjestimične kiše, pa i u obliku pljuskova, koje može pratiti grmljavina. Najniža temperatura oko 11 °C, a najviša uglavnom 20 i 21 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj jutro će biti malo toplije od prosječnoga za sredinu svibnja, uz najnižu temperaturu od 9 do 12 °C, a poslijepodnevnih 18 do 20 °C bit će niži nego što je uobičajeno. I pritom, naravno, nestabilno, uz izmjenu sunčanih i oblačnih razdoblja, koje će gdjekad pratiti i kiša.

Promjenjivo i razmjerno svježe i u gorju i na sjevernom Jadranu, gdje je također teško izdvojiti mjesto gdje kiša nije moguća barem nakratko. I još će puhati mjestimice umjeren jugozapadni i južni vjetar.

U Dalmaciji većinom južni i jugo, prema večeri u jačanju, najprije na otvorenome moru, koje će biti umjereno valovito. Uz sunčana razdoblja i promjenjivu naoblaku iz koje će biti lokalnih pljuskova, vjerojatno i grmljavine, temperatura zraka ujutro oko 14 °C uz more, te 9 do 12 °C u unutrašnjosti, a poslijepodnevna između 19 i 22 °C.

Podjednako nestabilno i malo hladnije od prosjeka bit će i na jugu Hrvatske, gdje će puhati umjereno, ponegdje povremeno i jako jugo, uz more uglavnom umjereno valovito.

Sljedećih dana bez znatnije promjene – podjednake vremenske prilike, željnima suhog i iznadprosječno toplog vremena – i neprilike. Kiša će biti povremena, u mnogim mjestima gotovo svakodnevna, ali ne i obilna, osim samo lokalno, u obliku pljuskova, uz koje je moguća i grmljavina. U većini unutrašnjosti trenutačno je najveća vjerojatnost za rjeđu kišu u subotu, kada će se i vjetar najmanje osjetiti. U nedjelju će prevladavati jugozapadnjak, zatim sjeverozapadnjak. Ni na Jadranu se ne može pouzdano i detaljno prognozirati po mjestima i dijelovima dana. Najbolje je svakodnevno računati i na sunce i na kišu, a i na jugozapadnjak i jugo, u subotu na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana i sjeverozapadni vjetar. Temperatura zraka bit će u blagom porastu, pri čemu jutarnja uglavnom oko prosječne za sredinu svibnja, a poslijepodnevna malo niža, piše HRT.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
4.7 ° C
6.1 °
2.8 °
78 %
1.5kmh
0 %
Sub
12 °
Ned
12 °
Pon
12 °
Uto
8 °
Sri
5 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: