20.4 C
Zagreb
Petak, 29 ožujka, 2024

Zuckerberg u samo par sati izgubio 7 milijardi dolara, zaposlenici ne mogu ni raditi, neki čak ni ući u urede

Pročitajte još:

Uz pad društvene mreže koji traje već satima, probleme imaju i u samom Facebooku. Prestali su raditi određeni interni sustavi pa zaposlenici ne mogu raditi, a poteškoće su imali i pri dolasku u urede

Facebook, Instagram, Messenger i WhatsApp prestali su raditi oko 17 sati po našem vremenu. Dvije društvene mreže i dvije aplikacije za dopisivanje počele su pokazivati probleme i nešto ranije, no nešto nakon 17 sati više nisu radile. Brojni korisnici tada su se prebacili na Twitter, da bi i on nekoliko sati kasnije zapao u probleme, doduše ipak nešto manje.

Stručnjaci tvrde kako se ne radi o hakerskom napadu, već da su Facebook i njegove aplikacije upale u probleme s DNS-om. Ipak, prošlo je već nekoliko sati otkako su društvene mreže pale.

Kako javlja New York Times, ni samim zaposlenicima u Facebooku trenutno nije lako. Interni sustavi prestali su raditi, imaju problema s pozivima preko službenih mobitela i službenim mailovima. Pao im je i sustav za komunikaciju, pa mnogi od zaposlenika ne mogu obavljati svoj posao. Ipak, trebali su se snaći pa su neki od njih počeli koristiti alternativne aplikacije za komunikaciju poput LinkedIna, Zooma i Discorda.

Neki zaposlenici su prijavljivali i probleme s dolaskom na posao, odnosno – ulaskom u samu zgradu. Njihove digitalne iskaznice također su prestale raditi pa nisu mogli uopće ući u urede ili odlaziti na sastanke.

Dionice Facebooka danas su pale za 5 posto, što predstavlja pad od ukupno 15 posto od početka rujna. To je dovelo do toga da Zuckerberg sada vrijedi 120.9 milijardi dolara te se na listi najbogatijih ljudi svijeta nalazi iza Billa Gatesa.

Od 13. rujna do danas Zuckerberg je izgubio oko 19 milijardi dolara te je njegovo bogatstvo palo sa 140 milijardi na 120 milijardi dolara.

Veliki udarac zviždačice
Veliki udarac Facebooku i Zuckerbergu zadala je zviždačica Frances Haugen. Ova 37-godišnjakinja je u Facebooku radila na pitanjima društvenog integriteta u tvrtki. Kaže da dokumenti dokazuju da je Facebook znao da se njegove platforme koriste za širenje mržnje, nasilja i dezinformacija te da je tvrtka pokušala sakriti te dokaze.

“Ono što sam u Facebooku uvijek iznova primjećivala bio je sukob interesa između onoga što je dobro za javnost i onoga što je dobro za Facebook, a Facebook je uvijek birao optimizaciju za osobne interese samo kako bi zaradio što više novca”, rekla je Haugen.

“Imamo dokaze iz različitih izvora da govor mržnje, politički govori koji dijele dezinformacije na Facebooku i naše aplikacije utječu na čitava društva diljem svijeta”, rekao je novinar Scott Pelly citirajući Facebook dokument.

Prije otprilike mjesec dana Haugen je podnijela najmanje osam žalbi Komisiji za vrijednosne papire, u kojima se navodi da kompanija skriva istraživanja o svojim nedostacima od investitora i javnosti.

Ona je dokumente podijelila i s Wall Street Journalom, koji je objavio višedijelnu istragu koja pokazuje da je Facebook bio svjestan problema sa svojim aplikacijama, uključujući negativne učinke dezinformacija i štetu koju, posebno djevojčicama i mladim djevojkama, nanosi aplikacija Instagram.

Haugen je rekla da vjeruje da osnivač Facebooka i izvršni direktor Mark Zuckerberg nije imao namjeru napraviti platformu koja će širiti mržnju, ali je dopustio da se donose odluke koje će proizvesti takve posljedice da sadržaji govora mržnje i polarizacije u društvu dobivaju veću distribuciju i veći doseg od onih afirmativnih i pozitivnih za to isto društvo.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
20.4 ° C
21.1 °
18.2 °
51 %
6.2kmh
0 %
Pet
21 °
Sub
23 °
Ned
19 °
Pon
21 °
Uto
14 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: