fbpx
17.8 C
Zagreb
Srijeda, 6 srpnja, 2022

Žustra rasprava o rezultatima izbora u Otvorenom: Benčić spustila HDZ-ovcu i Škorinom čovjeku

Pročitajte još:

Rezultate izbora i nove trendove u politici u Otvorenom su komentirali Branko Bačić (HDZ), Sandra Benčić (Možemo!), Igor Peternel (Domovinski pokret), Zlatko Komadina (SDP) i Tulio Demetlika (IDS).

Sandra Benčić (Možemo!) rekla je da nakon primopredaje vlasti u gradu odmah startaju s financijskom revizijom poslovanja u Gradu i Holdingu, analizom štetnih ugovora, rekonstrukcijom Gradske uprave i smanjenjem broja ureda te uspostavljanja sustava pomoći građanima oko obnove nakon potresa.

”Prvo ćemo osigurati mobilne timove i Gradski ured za obnovu koji će izravno građanima pomagati i raditi na dokumentaciji koji moraju dati Fondu za obnovu kako bi se taj proces ubrzao. Isto tako krenut ćemo s financiranjem projektne dokumentacije jer je ona mnogima velika zapreka za dobivanje pomoći iz Fonda za obnovu. Jednako tako važno je korištenje Fonda solidarnosti, ta sredstva EU-a se još uvijek ne distribuiraju. Na nama je veliki zadatak da što prije pripremimo projektnu dokumentaciju za obnovu škola i vrtića, te druge infrastrukture na području grada kako bi bili sigurni da će se ti poslovi ugovoriti do roka, a on je lipanj 2022.”, rekla je Benčić.

Branko Bačić (HDZ) komentirao je izjavu premijera Plenkovića koji je izjavio da je HDZ ostvario kolosalnu pobjedu. Smatra da je Plenković dao pravilnu ocjenu lokalnih izbora.

”Mi možemo o dojmu, jesmo li mogli više ili manje, ali rezultati izbora prema kojima smo osvojili 75 posto županija, 15 od 20 županija, i 45 posto svih gradova tj. 55 gradova, jedino je moguće kroz prizmu matematike ocijeniti je li i u kolikoj mjeri apsolutna pobjeda HDZ-a na ovim izborima. Ja tvrdim da jest”, rekao je Bačić.

HDZ je osvojio, kazao je Bačić, svaki drugi velik grad u Hrvatskoj. Istaknuo je kako ti podaci dovoljno za sebe govore.

”Ja njih promatram kroz prizmu kvalitetnih programa i naših kandidata, ali s druge strane ove izbore doživljavam kao potvrdu rada Vlade”, rekao je.

Zlatko Komadina, novoizabrani Primorsko-goranski župan (SDP), nije se složio s Bačićevom ocjenom. Kazao je kako HDZ nema zašto biti zadovoljan jer je osvojio samo jedan od četiri velika grada.

”Ne vidim ja tu neku kolosalnu pobjedu. A ovo da stižu novi ljudi, po meni je to rezultat direktnih izbora. Biraju se ljudi, a ne stranke. Ništa se tu spektakularno ne događa nego se rakurs građana prema izborima promijenio. Kod nas je država uložila oko tri milijarde kuna u velike strateške projekte i onda su u kampanji govorili što bi birali mene ili Filipovića kad su oni uložili novac. Što bi država trebala nego ulagati novce? To je novac EU-a. Ne kupuje se naklonost birača davanjem novca.

Veliko iznenađenje u Istri
Peternel iz Domovinskog pokreta je rekao da su vrlo zadovoljni ostvarenim rezultatima na lokalnim izborima. “Gospodin Škoro praktički je premašio broj glasova koji je dobio na predsjedničkim izborima. Pozicionirali smo se kao jedina opcija koja je antipod platformi Možemo u Zagrebu, osvojili smo Vukovar, koji je važan za HDZ, Slatinu, Županju, za par glasova nam je pobjegao Zaprešić, važan smo čimbenik u formiranju vlasti u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Imamo gotovo 500 vijećnika na nivou RH”, rekao je.

Tulio Demetlika (IDS), novoizabrani zamjenik Istarskog župana, rekao je da se u Istri dogodilo veliko iznenađenje, no kako kaže, IDS je još uvijek najsnažnija stranka u Istarskoj županiji.

“Činjenica je da se promjene događaju ne samo u Istri, već i u cijeloj Hrvatskoj, ali i u cijeloj Europskoj uniji. Pušu neki novi vjetrovi i sigurno je da je IDS, kao najsnažnija istarska stranka, postavila ljestvicu visoko i logično je da naši građani od nas očekuju puno”, rekao je Demetlika.

Izborna prevara?

Komadina je na pitanje “Sumnja li na izbornu prevaru?”, odgovorio da je suviše listića koji su nevažeći.

– Već dugo želim reći kako je IDS relativni gubitinik zato što se uvijek uspoređuje što imate i što ste imali. HDZ je također gubitnik, govori i dodaje kako imaju napukline što pokazuje da tamo gdje su stasali, tamo su se i počeli urušavati. Naglasio je kako je SDP napravio dobar rezultat zato što nije ni dobio ni izgubio već je ono što je imao “malo podignuo”. Ako gledate plavu kartu HDZ-a u Hrvatskoj, mislim da se ona polako počela rastakati, rekao je Komadina.

Demetlika je rekao kako je svjestan da se radi histerija glede razlike Ferića i Miletića u Istri te da se radi o pritisku na izborna povjerenstva koja su odgovorna za provođenje izbornog procesa. Bačić je naglasio kako se još uvijek, 24 sata od zatvaranja birališta, postavlja pitanje tko je pobjednik na izborima, a to se pitaju kolege iz stranaka koje nisu osvojile ni trećinu u lokalnoj samoupravi koju je osvojio HDZ.
Benčić je rekla kako je najvažnija stvar ovih izbora što su građani dobili nadu i mogućnost moguće promjene. Smatra kako će se građani do idućih parlamentarnih izbora organizirati i shvatiti kako je promjena moguća te poručuje: “Trendovi pokazuju da su građani nakon 31 godine državnosti počeli vjerovati da je klijentelistički i koruptivni model, koji imamo u većini lokalnih uprava diljem Hrvatske, moguće srušiti”.

Bačić je replicirao i rekao kako je HDZ u petom mandatu apsolutno pobijedio na lokalnim izborima te kako oni ne mogu biti u defenzivi s obzirom na to da su se građani plebiscitarno odlučili za njih. Benčić ga je potom pitala: “Zašto je onda premijer nervozan ovih dana?”. Peternel je rekao kako je činjenica da građani žele promjene i da Bačić može interpretirati rezultate izbora. No, dodaje “HDZ trebaju zabrinjavati rezultati u velikim gradovima poput Zagreba i Splita”.

Medijsko praćenje i prljava kampanja

– Medijski tretman platforme Možemo u Zagrebu je bio skandalozan. Tu se nije radilo o poštenoj utakmici, a to je kulminiralo u zadnjim mjesecima na komercijalnim televizijama gdje su se urednici natjecali s analitičarima koji su direktno povezani s platformom Možemo, u tome tko će više glorificirati pojedine prvake platforme, istaknuo je Peternel. Dodaje kako je Domovinski pokret zadnjih 10-ak dana bio izložen napadima pretežno lijeve strane kako je njihova kampanja „prljava i oštra”.

– Naša je kampanja bila edukativna i u njoj smo iznosili brojeve koje nitko nije demantirao. Otvarali smo temu što je civilno društvo, kamo ide i kako se financira, rekao je i dodao kako su educirali o tome što je platforma Možemo te kako je to jedna visoko ideologizirana skupina ljudi.

Na pitanje je li kampanja Domovinskog pokreta shvaćena kao edukativna, Benčić je rekla kako je to jedna od „najprljavijih” kampanja.

– Imali smo prilike vidjeti kako se preko raznih agencija otvaraju lažni portali i predstavljaju se lažni anketari koji su samo tu da blate kandidate. To je gospođa Škare-Ožbolt utužila. Isto tako, imali smo slučaj da se u prvom krugu izborne šutnje slale poruke u naše ime gdje su se s tri broja slale poruke, rekla je i dodala kako je HAKOM ustvrdio da su radi o broju koji je zakupila agencija koja je radila za Domovinski pokret.

Benčić je rekla kako su građani rekli što misle o svemu ovome. “Zazivali ste referendum i dobili ste ga”, rekla je.

Završne riječi

– Po meni su u svakim izborima pobjednici – građani. I sami kažu da treba izaći u što većem broju. A najlakše je lagodno biti oporba – lakše je osvojiti vlast nego je obnašati. Morate rješavati probleme. Građani su u pravu, a velike stranke jesu u problemu, jer nisu kadrovsku priču otvorile kako treba. Trećih smo strana u Hrvatskoj vidjeli poprilično i one su “kao zvijezde repatice”, poručio je Zlatko Komadina koji smatra da u Hrvatskoj ima dovoljno stranaka kako bi se artikulirao svaki politički spektar.

Tulio Demetlika ponovio je kako IDS nije zadovoljan, ali i da imaju potvrdu građana za “žuti karton” To će im biti poticaj da rade bolje. Svima koji preuzimaju općine i gradove koje su igubili poručio je da će u IDS-u imati korektnog partnera. Naglasio je kako od strane IDS-a u Istri nije bilo prljave kampanje.

Igor Peternel složio se s navodima da su građani dobili izbore, a da se političari svi skupa trebaju potruditi da za ubuduće osiguraju izbore, sve bolje i bolje, po najvećim demokratskim standardima. “Jednaki tretman u gavnim medijima i da mogu u normalnim okolnostima iznositi svoje programe i reklamirati svoje ljude”, rekao je. Dodao je kako je moguće da dignu ruke u Zagrebačkoj skupštini za neki projekt stranke ‘Možemo!’ – “ako je dobar”.

Sandra Benčić još je jednom zahvalila građanima posebno onima koji su im iskazali povjerenje. To povjerenje, dodala je – “zaista uzimamo kao veliku, veliku odgovornost”. “Odgovornost u pristupu i načinu rada koju ćemo pokazati u Gradu Zagrebu možda će, tome se nadamo – pokrenuti veliki val promjena u cijeloj Hrvatskoj”, kazala je. Dodala je kako nema ambiciju postati premijerka.

– Birači su vrhovni arbitar. Oni su odlučili da je HDZ pobjednik jučerašnjih izbora. To nam je vrlo važno. Pred nama su tri godine i hrvatska Vlada je dobila jasan vjetar u leđa da pokrene reforme i da nakon ove krize s kojom se nosimo – usmjerimo Hrvatsku u pravom smijeru, poručio je Branko Bačić.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Ministarstvo šalje inspekciju u školu Milanovićevog sina: Objasnili koja je procedura za izmjenu ocjena

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) priopćilo je u utorak da je pokrenut inspekcijski postupak o slučaju predsjednikove supruge Sanje...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
19.8 ° C
19.8 °
18 °
83 %
1kmh
0 %
Sri
31 °
Čet
29 °
Pet
24 °
Sub
26 °
Ned
23 °

Tečajna lista:

HRK - Hrvatska kuna
EUR
7,5227
USD
7,3244
GBP
8,7590
CHF
7,5648
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: