13.9 C
Zagreb
Četvrtak, 5 listopada, 2023

Od danas je možete izvaditi covid potvrdu: Evo kako do nje, korak po korak

Pročitajte još:

Potvrdu možete pohraniti u obliku PDF datoteke i tako predočiti nadležnoj osobi za očitanje QR kôda

U Hrvatskoj od danas možete izvaditi EU digitalnu covid potvrdu, odnosno tzv. covid putovnicu. Vlada je u ponedjeljak uspostavila nacionalni sustav izdavanja potvrde koji je od utorka počeo funkcionirati.

– Hrvatski nacionalni sustav za izdavanje EU digitalne COVID potvrde spreman je za početak rada od 1. lipnja i provedena je procedura integracije s europskim pristupnikom čime je osigurana njihova prekogranična interoperabilnost, javili su jučer iz Banskih dvora u priopćenju.

Ministarstvo unutarnjih poslova je uspješno integriralo validaciju EU digitalnih COVID potvrda u Nacionalni granični informacijski sustav te su osigurani svi organizacijski i tehnički preduvjeti za provedbu Odluke Vlade o uspostavi nacionalnog sustava za izdavanje EU digitalne COVID potvrde.

EU digitalnu covid-potvrdu izdaje Ministarstvo zdravstva. Potvrdu možete zatražiti online putem portala e-Građani ili fizički u podružnicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Potvrda sadržava QR kod s osnovnim informacijama te digitalni pečat kojim se osigurava vjerodostojnost potvrde.

1

Postupak

Da biste u sustavu eGrađani došli do covid-putovnice prvo je potrebno podnijeti zahtjev. Treba unijeti svoj OIB i adresu e-pošte na koju će stići potvrda.

2

Nakon toga se kreira zahtjev, a njegov status možete provjeriti u sustavu eGrađani.

Ako zadovoljavate kriterije za izdavanje covid-putovnice, ubrzo na e-mail adresu koju ste upisali stiže EU digitalna covid-potvrda.

Potvrdu možete pohraniti u obliku PDF datoteke i tako predočiti nadležnoj osobi za očitanje QR koda i drugih važnih podataka.

EU digitalna covid-potvrda sadrži QR kod s digitalnim potpisom radi zaštite od krivotvorenja, koji se temelji na ICAO PKI specifikacijama. Pri provjeri potvrde skenira se QR kod i provjerava digitalni potpis. Izdavatelj je nositelj ključa za digitalni potpis pohranjenog u sigurnoj bazi podataka.

Europska komisija uspostavila je EU pristupnik putem kojeg će se na jednome mjestu razmjenjivati javne komponente nacionalnih digitalnih potpisnih ključeva u svrhu interoperabilnosti sustava EU digitalnih covid-potvrda. Osobni podaci uneseni u potvrdu se ne razmjenjuju kroz EU pristupnik jer to nije nužno za provjeru valjanosti digitalnog potpisa.

Ove dokumente trebate kako biste preuzeli potvrdu s portala e-Građani

Osim vjerodajnice razine 2 – značajne razine sigurnosti ili vjerodajnice razine 3 – visoke razine sigurnosti, za pristupanje portalu e-Građani nije potrebno osigurati dodatne podatke i dokumentaciju. Sustav dohvaća podatke korisnika iz baza podataka Ministarstva zdravstva te se potvrda generira klikom na opciju “Zatraži potvrdu”.

Potvrdu koju preuzmete putem portala e-Građani možete spremiti na računalo, isprintati ili poslati putem elektroničke pošte na svoju e-mail adresu.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Loše vijesti s požarišta u Osijeku: Na intervenciji gašenja požara ozlijeđena tri vatrogasca, jedan teže

"U gašenje požara odmah su angažirane sve snage, i gradski i županijski stožer, a sada je na terenu oko...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
14 ° C
15.4 °
13.8 °
82 %
0kmh
0 %
Čet
21 °
Pet
22 °
Sub
23 °
Ned
23 °
Pon
12 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9516
GBP
1,1553
CHF
1,0382
CNY
0,1322
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: