fbpx
22.2 C
Zagreb
Srijeda, 16 lipnja, 2021

U koju je ruku najbolje primiti cjepivo? Evo što savjetuju stručnjaci

Pročitajte još:

Kako je cjepivo postalo dostupno za sve, brojna su pitanja koja se javljaju o njegovoj sigurnosti. Baš poput većine cjepiva i ovo se daje u gornji dio ruke. Nakon prve doze se očekuje i druga, a daje se u periodu od oko mjesec dana.

Koje nuspojave možemo očekivati?
Među prijavama sumnji na nuspojave do sada ocijenjenima na sastancima Stručne grupe HALMED-a i HZJZ-a, udio prijava koje nisu ozbiljne iznosi 88 %, dok je 12 % prijava ocijenjeno ozbiljnima. Najčešće prijavljene nuspojave odnosile su se na: povišenu tjelesnu temperaturu, bol na mjestu primjene, glavobolju, bol u mišićima, zimicu, opću slabost, umor, crvenilo na mjestu primjene cjepiva, mučninu, bol u zglobovima.

Riječ je o očekivanim nuspojavama, koje se često javljaju, slične su nuspojavama drugih cjepiva te su najčešće blagog do umjerenog intenziteta i prolaze spontano kroz nekoliko dana ili uz primjenu simptomatske terapije (primjerice, hladni oblozi, lijekovi sa snižavanje povišene tjelesne temperature i lijekovi protiv bolova). Može se javiti glavobolja, povišena temperatura i bol na mjestu primjene cjepiva). Koje su ozbiljnije nuspojave zabilježene? Među ozbiljnim nuspojavama najčešće su zabilježene reakcije preosjetljivosti koje su se manifestirale kao osip, svrbež i koprivnjača nedugo nakon primjene cjepiva, zbog čega su primijenjeni antialergijski lijekovi i nakon čega je u svim slučajevima došlo do oporavka. Radilo se o odraslim osobama mlađe do srednje životne dobi. Također, rjeđe su zabilježene reakcije pareze lica odnosno periferne slabosti jedne strane lica. Ove reakcije obično su povezane s otokom tkiva koji pritišće živac i najčešće je riječ o prolaznom stanju.

Ako ste primijetili osip oko mjesta na koje ste primili cjepivo, može se raditi o Covid ruci, piše na stranicama Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Tu je riječ o zakašnjeloj reakciji kože.

Možete sami odabrati ruku u koju ćete primiti prvu i drugu dozu cjepiva. Nakon savjeta liječnika, izbor je na vama. Po nekima, najbolje je odabrati dominantnu ruku jer se njome više služite što će skratiti trajanje simptoma i ublažiti osjećaj boli. No, imajte na umu kako bol može potrajati i dva dana, pa ako se cijepite u ruku koja nije dominantna, ipak možete nesmetano funkcionirati.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Zagrepčanka napala oca jer su joj odbili njegovu karticu, razbijala i urlala na oca: “Đubre, treba te ubiti”

Zagrepčanka proglašena je krivom i osuđena zbog nasilja nad ocem, i to zbog kreditne kartice koju je od njega...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
20.3 ° C
21.6 °
17.7 °
68 %
2.1kmh
0 %
Sri
30 °
Čet
30 °
Pet
32 °
Sub
32 °
Ned
34 °

Tečajna lista:

HRK - Hrvatska kuna
EUR
7,4841
USD
6,1717
GBP
8,7088
CHF
6,8692
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: