5.4 C
Zagreb
Subota, 27 travnja, 2024

Evo što Hrvatskoj treba za odlazak na Euro: Može dalje i kao treća

"Vatreni" su se od komotne situacije doveli u velike probleme jer više ne ovise sami o sebi, ali još mogu i osvojiti skupinu. Puno toga bit će jasnije nakon gostovanja Walesa u Armeniji

Pročitajte još:

Deset godina Hrvatska nije izgubila u kvalifikacijama dvije utakmice zaredom. Tad je, u borbi za Mundijal u Brazilu, na Maksimiru slavila Belgija, a onda u Glasgowu Škotska. Igor Štimac dobio je otkaz u avionu, a “vatrene” na SP odveo Niko Kovač. Sad opet zvone zvona za uzbunu, selekcija Zlatka Dalića je, nakon Turske u Osijeku, pala i protiv Walesa u Cardiffu (2-1), koji je prvi put pobijedio Hrvatsku u osmoj međusobnoj utakmici.

Situacija na tablici sugerira da Wales i Vatreni imaju isti broj bodova, a Velšane bi dvije pobjede odvele na Euro. Hrvatska bi trebala maksimalan broj bodova protiv Latvije na gostovanju i Armenije na Maksimiru. Treba napomenuti i kako se pobjedom Walesa nad Turskom stvara krug od 16 bodova, uz naših šest bodova naravno.

Možemo proći i s osvojena četiri boda, ako Armenija pobijedi Wales. Također, ako Armenija pobijedi obje utakmice može otići na Euro, uz poraz Walesa kod Turske.

Standings provided by Sofascore

U tom krugu će se gledati međusobni ogledi u kojima bi Turska i Wales bili bolji od Vatrenih jer imaju više bodova na mini-tablici.

A što ako budemo treći?
Jedina dobra vijest u cijeloj ovoj situaciji je da “vatreni” imaju osiguran play-off u ožujku ako ne završe skupinu na jednom od prva dva mjesta. Naime, zbog izvrsnih rezultata u Ligi nacija, gdje su osvojili skupinu pa potom izgubili u finalu, imaju sigurnosnu mrežu za slučaj debakla. Tad bi igrali dvije utakmice protiv drugih reprezentacija iz Lige A koje nisu prošle. Odnosno, u slučaju da takvih nema, ždrijeb bi se popunjavao selekcijama iz Lige B.

Kad bi kvalifikacije završile večeras, Hrvatska bi u polufinalu play-offa dočekala Estoniju, a u finalu, gdje domaćina određuje ždrijeb, protiv pobjednika duela između Nizozemske i Poljske.

Kako se određuju nositelji?
Pet najboljih prvoplasiranih (gdje Hrvatska više ne može biti) zauzet će prvi bubanj uz domaćina Njemačku, a ostali će u drugi bubanj, kao i najbolja drugoplasirana reprezentacija. Tri najlošija drugoplasirana idu u zadnju jakosnu skupinu, kao i tri reprezentacije koje se plasiraju putem play-offa.

Kakav je raspored do kraja kvalifikacija?
Armenija – Wales (18. studenog, Erevan, 15 sati)
Latvija – Hrvatska (18. studenog, Riga, 18 sati)
Hrvatska – Armenija (21. studenog, Maksimir, 20.45)
Wales – Turska (21. studenog, Cardiff, 20.45)

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
9.9 ° C
12.1 °
6.1 °
82 %
1kmh
0 %
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
25 °
Uto
24 °
Sri
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: