9.1 C
Zagreb
Četvrtak, 25 travnja, 2024

Američki CDC: 99.5% umrlih od korone u zadnjih šest mjeseci nije bilo cijepljeno

Pročitajte još:

Direktorica američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Rochelle Walensky izjavila je na jučerašnjem brifingu u Bijeloj kući da preliminarni podaci Centra pokazuju da 99.5 posto preminulih od korone u posljednjih šest mjeseci nije bilo cijepljeno.

Walensky kaže da podaci iz niza država pokazuju da gotovo svaka žrtva koronavirusa od siječnja – mjesec dana nakon što je u SAD-u krenulo cijepljenje – nije bila cijepljena, prenosi Forbes. Naglasila je da je to odraz djelotvornosti cjepiva. “Ovo je dokaz da cjepiva mogu spriječiti gotovo svaku smrt od koronavirusa”, kazala je.

Naglasila je i da delta soj u SAD-u sada čini 25 posto svih slučajeva, a izrazila je posebnu zabrinutost za tisuću okruga (prvenstveno na jugu i istoku zemlje) u kojima je cijepljeno svega 30 posto stanovnika.

“To su naše najranjivije zajednice. Zbog širenja delta soja već bilježimo povećan broj slučajeva”, kazala je.

“Bilo kakva patnja ili smrt od covida-19 su tragične”, rekla je Walensky. “S cjepivima dostupnim u cijeloj zemlji patnja koju sada doživljavamo u potpunosti se može izbjeći”, dodala je.

Ranija analiza Associated Pressa pokazala je da 99.2 posto od 18.000 preminulih od koronavirusa u SAD-u nije bilo cijepljeno.

Bijela kuća objavila je jučer da će poslati posebne timove na žarišta diljem Sjedinjenih Država radi borbe protiv vrlo zarazne delta varijante koronavirusa, pri čemu je Amerikancima koji nisu cijepljeni uputila hitan poziv da to učine.

Viši savjetnik u Bijeloj kući zadužen za borbu protiv covida-19 Jeffrey Zients rekao je novinarima da će timovi biti spremni ubrzati opskrbu potrebnom opremom za testiranje, kao i ojačati terapijsku njegu u zajednicama koje su zabilježile porast slučajeva zaraze koronavirusom.

Prosječni sedmodnevni broj slučajeva bolesti covid-19 u SAD-u porastao je za deset posto u odnosu na tjedan ranije, objavila je Walensky.

Istaknula je da zaraznija delta varijanta koronavirusa, koja je prvi put otkrivena u Indiji, postala druga najrasprostranjenija varijanta koronavirusa u Sjedinjenim Državama, prenosi Index.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
isprekidani oblaci
9.1 ° C
9.4 °
7.1 °
80 %
3.6kmh
75 %
Čet
11 °
Pet
17 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: