6.2 C
Zagreb
Četvrtak, 25 travnja, 2024

Božinović tvrdi da svi moraju preuzeti odgovornost: Štitimo zdravlje građana, a da ekonomija što manje trpi

Pročitajte još:

Ministar unutarnjih poslova i voditelj nacionalnog Stožera civilne zaštite Davor Božinović govorio je večeras za HRT o najavi uvjetovanja potpora poduzetnicima covid potvrdama zaposlenika, rekavši da Vlada ne prebacuje odgovornost, nego koristi sve mehanizme koje može kako bi ispunila osnovni cilj zaštite zdravlja građana kao i da ekonomija trpi što manje u uvjetima pandemije.

Ovo je dobar primjer razgovora socijalnog partnera, nastavit će se razgovori idući tjedan i ja sam siguran da će se naći neko rješenje koje će biti obostrano prihvatljivo, rekao je ministar Božinović na pitanje o uvjetovanju dobivanja potpora poduzetnicima brojem covid potvrda radnika.

Govoreći o javnom sektoru rekao je da svi moraju podnijeti svoj dio odgovornosti.

– Odgovornost je u konačnici osobna i sigurno je da imamo mehanizme da vidimo tko daje doprinos rješenju ove situacije, ne samo kroz cijepljenje, nego i kroz potvrdu o preboljenju ili o testiranju. Nije situacija crno-bijela, niti se tu nešto nameće. Jedino što nam je bitno jest zaštita života i zdravlja te zaštita ekonomije, rekao je Božinović za HRT.

Upitan što ako poslodavac odluči da mu radnici za koje ne dobiva potporu ne trebaju. Božinović je rekao da to poslodavac ne može vezivati uz potporu i da to poslodavac odlučuje temeljem drugih kriterija.

“Ovo je poticaj ako bude potrebe da se isplaćuju dodatne naknade za one koje su se cijepili, preboljeli ili testirali da mogu dobiti potpore. Poanta je u tome da jedino na taj način možemo stvoriti okruženje u kojem najviše onoga što čini današnji život se može vratiti na normalnu, na ono iz 2019. godine i da ne nosimo maske i radimo svoj posao”, dodao je.

Božinović je rekao da treba “demistificirati” Covid potvrde odgovarajući na pitanje o mogućoj diskriminaciji pri ulasku u trgovačke centre ako će se tražiti covid potvrde.

“To je sredstvo kojim možete utvrditi status osobe s kojom ste u neposrednom kontaktu. Primjerice u Njemačkoj ne možete otići kod frizera samo ako imate potvrdu o negativnom PCR testu. Covid potvrda je dokument kojim dokazujete ili da ste cijepljeni ili da ste preboljeli ili da ste se testirali” rekao je Božinović.

Na ponovljeno pitanje je li odluka o ulasku u trgovačke centre samo s covid potvrdama na stolu rekao je da nisu razgovarali o konkretnim stvarima.

– No, mi imamo nešto što možemo, ovisno o epidemiološkoj situaciji, u datom trenutku iskoristiti kao sredstvo kojim možemo kontrolirati radnu ili bilo koju sredinu, pogotovo u zatvorenim prostorima kad dođe jesen i zima.

Božinović je rekao i da je za ljude koji se ne mogu cijepiti, odnosno imaju kontraindicirano cijepljenje, potpuno isključeno da bi se trebali cijepiti i nitko ih neće tjerati na to.

Na pitanje ima li bojazni oko turističke sezone zbog novih sojeva virusa i eventualnog rasta broja zaraženih, šef stožera je rekao kako bojazan postoji od prvog dana.

– Moramo biti odlični kako ne bismo došli u takvu situaciju. Hrvatska mora biti zelena, mora se vidjeti napor svih institucija, svih stožera. Šaljemo poruku da smo svjesni situacije, da epidemija nije završila, da Britanija i Portugal imaju problema. To su stvari o kojima moramo voditi računa od graničnih prijelaza i ulaska u Hrvatsku do onoga kako se ponašamo u Hrvatskoj, rekao je ministar.

Ugostitelji rade više od prosjeka
Na pitanje što kaže za ugostitelje koji se bune da ne smiju posluživati goste koji stoje, rekao je da su hrvatski ugostitelji radili više 5-6 mjeseci u prosjeku više nego ugostitelji u ostatku EU.

– Ovo je epidemiološka mjera te je činjenica da ugostitelji imaju prostor koji su dobili. Svi koji imaju terase, imaju stolove, i epidemiolozi su rekli da treba sjediti da se ne stvaraju nepotrebne gužve – mi to provodimo, odgovorio je.

Upitan koje će mjere biti prve na stolu ako brojke bude rasle, ministar je rekao:

– Mi smo u situaciji kada možemo sačuvati i epidemiološku situaciju i turističku sezonu. Samo svi moramo biti svjesni toga da svatko mora dati svoj doprinos, zaključio je Božinović.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
6.2 ° C
7.2 °
4.8 °
92 %
1kmh
0 %
Čet
13 °
Pet
17 °
Sub
18 °
Ned
23 °
Pon
21 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: