7.6 C
Zagreb
Utorak, 19 ožujka, 2024

Černobil: Zabilježena nuklearna aktivnost u uništenom reaktoru

Pročitajte još:

Znanstvenici su u uništenom nuklearnom reakoru u ukrajinskoj atomskoj centrali u Černobilu, nakon što je 2017. postavljen betonsko-čelični pokrov, zabilježili nuklearnu aktivnost koja se odmah stabilizirala te ne premašuje sigurnosne standarde, priopćilo je u srijedu osoblje nuklearke.

Znanstvenicu su pojasnili da su u jednoj nepristupačnoj sobi unutar bivše Memorijalne elektrane Vladimir Iljič Lenjin otkrili neuobičajeno visoke koncentracije emitiranih neutrona.

Neutroni su posljedica procesa nuklearne fisije, odnosno radioaktivnog raspada čestica, pa se sada sumnja da negdje u ruševinama i dalje postoji određena količina urana, nekadašnjeg goriva ove elektrane, koji i dalje tinja.

No, kako tvrde znanstvenici na temelju matematičkih modela, “gustoća neutronskog strujanja” ne predstavlja opasnost.

No, zbog visoke razine radijacije nije moguće precizno utvrditi stanje ispod uništenog bloka.

“Trenutno, sva očitovanja senzora u svim sobama imaju stabilne vrijednosti, bez trenda rasta. Sadašnje razine ne predstavljaju prijetnju samoodržive lančane reakcije”, doznaje se iz službenog priopćenja.

Novo zračenje neutrona otkriveno je unatoč tomu što je u studenome 2016. godine 1,5 milijardu eura vrijedan “sarkofag” postavljen preko centrale, s ciljem stabilizacije uvjeta unutar nje i zaustavljanja mogućih reakcija.

Najavljuje se daljnje pomno praćenje situacije.

Reaktor broj 4 nuklearne elektrane Černobil na sjeveru Ukrajine eksplodirao je tijekom sigurnosne provjere nešto prije pola dva ujutro 26. travnja 1986. godine. Idućih deset zastrašujućih dana gorjelo je nuklearno gorivo, raspršujući oblake otrovne radijacije diljem kontinenta. Posebno su teško bile zahvaćene Ukrajina i susjedne Rusija i Bjelorusija.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
oblačno
7.6 ° C
8.3 °
4.9 °
58 %
4.1kmh
100 %
Uto
10 °
Sri
15 °
Čet
18 °
Pet
19 °
Sub
18 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: