22.7 C
Zagreb
Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Cijepljenje i sezona: Samo tri zemlje EU su gore od nas po procijepljenosti, ali jedan naš grad je među najboljima

Pročitajte još:

Hrvatska je još daleko od kolektivnog imuniteta za koji je potrebno bar 70 posto cijepljenih s dvije doze cjepiva

Plan Vlade i Nacionalnog Stožera civilne zaštite bio je da se do početka ljeta u Hrvatskoj cijepi barem 50 posto građana. No, cilj nije ispunjen, a u Europi su po tom pitanju samo tri zemlje lošije od Hrvatske – Bugarska, Rumunjska i Latvija, piše Dnevnik.hr.

S kodom o primitku cjepiva u Hrvatsku je u subotu je ušlo 72.000 turista. Gotovo polovica od onih koji su u petak došli u našu zemlju.

“Lakše je puno, možemo svugdje ići“. “Idemo za Bosnu. Za tranzit kroz Hrvatsku ne treba ništa“. “Imamo potvrde, cijepljeni, da sve je bilo dobro, super”, neki su od komentara turista.

Oni koji prelaze granicu, većinom odlaze u Istru. Od 430.000 stranaca, koliko ih trenutačno boravi u Hrvatskoj, više od polovice ih je na sjevernom Jadranu. Rekorder je grad Rovinj, koji je uspješan i u cijepljenju s osamdeset posto procijepljenosti.

“Ima dva, tri razloga. Prvi je vjera ljudi u sustav, u znanost, procijepljenost je uvjet da bi cijela Istra mogla živjeti normalno. Drugo je interes radi turističke sezone i djelatnosti, i svega onoga šta treba odrađivati”, kazao je Dino Kozlevac.

U međuvremenu raste i interes za cijepljenje među medicinskim sestrama i tehničarima. Dio razloga leži i u tome što je u sustavu zdravstva najavljena mogućnost redovnog testiranja svih koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli Covid-19.

“Do danas je 75 posto medicinskih sestara cijepljeno. Prema našim istraživanjima, još 18 posto medicinskih sestara misli se cijepiti do jeseni”, kazao je predsjednik Komore medicinskih sestara Mario Gazić.

Stoga je Vlada za necijepljene, a koji dobivaju vladine novčane potpore, najavila njihovo ukidanje. Ustavnopravni stručnjak Mato Palić pojašnjava zakonitosti te odluke.

“Ukoliko takva odluka bude proizašla iz ovlaštenja koje je definirano zakonom, i ukoliko se taj cilj koji se želi takvom odlukom postići ne može postići nekom drugom odlukom, koja u manjoj mjeri ograničava njihova prava”, objasnio je.

Jer daleko smo od kolektivne zaštite, za koju je potrebno barem sedamdeset posto cijepljenih, s dvije doze.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
22.7 ° C
23.3 °
21.8 °
41 %
3.1kmh
0 %
Čet
23 °
Pet
16 °
Sub
20 °
Ned
23 °
Pon
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9365
GBP
1,1686
CHF
1,0255
CNY
0,1294
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: