15.8 C
Zagreb
Petak, 19 travnja, 2024

Zagreb Pride: ‘Došlo je do provale homofobnog fašističkog nasilja. Očekujemo da se napade tretira kao zločin iz mržnje’

Pročitajte još:

Pozivamo i druge moguće žrtve da nam se jave i da napade, i uz našu pomoć, prijave, poručuju iz Zgareb Pridea

Zagrebačka policija danas je izvijestila o nizu incidenata koji su se dogodili u subotu kada je održana Povorka ponosa. Iz Zagreb Pridea reagirali su priopćenjem u kojem navode da od policije očekuju da sve napade obrađuje kao zločine iz mržnje.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Prvi put u desetak godina na dan Povorke ponosa LGBTIQ zajednice, Zagreb Pridea, došlo je do provale homofobnog fašističkog nasilja, u nizu napada, paleži i uvreda, u različitim dijelovima grada”, istaknuli su u priopćenju.

Pozivajući se na izvješće policije, kažu kako se najgori napad dogodio u subotu oko 22,30 sati na Trgu Marka Marulića gdje je više homofoba udarilo gej mladića šakom u lice te su mu iz ruke oteli pa onda i zapalili zastavu duginih boja, da bi onda za sada nepoznata ženska osoba prišla 32-godišnjakinji i 21-godišnjaku te ih oboje šakom udarila u lice.

“Zagreb Pride stupio je u kontakt s nekim od žrtava ovog zločina potaknutog mržnjom prema LGBTIQ osobama i pružit ćemo im pravnu i drugu podršku u kaznenom postupku do kojeg mora doći jer su počinitelji privedeni”, ističe Zagreb Pride.

Kažu kako je također navečer, nakon Povorke, mlada lezbijka napadnuta u Novom Zagrebu i to od strane četiri muškarca koji su uočili da ima zastavu duginih boja. Nakon što su joj istrgnuli zastavu, udarili su je, bacili na pod i onda kukavički pobjegli.

U poslijepodnevnim satima na Srednjacima dvije su lezbijke izvrijeđane i pljunute.

Zagreb Pride ističe da prema njihovim informacijama, izravno iz LGBTIQ zajednice, od strane samih oštećenih osoba, bilo je još neprijavljenih incidenata, prijetnji, zastrašivanja i vulgarnih ispada.

Pozivaju i druge moguće žrtve da im se jave i da napade, i uz njihovu pomoć, prijave.

Od policije očekuju da, sukladno Kaznenom zakonu, “sve ove napade obrađuje kao zločine iz mržnje motivirane spolnom orijentacijom, a ne kao prekršaje za remećenje javnog reda i mira”.

Ističu kako je ovo “prvi puta od 2011. godine da svjedočimo nasilju uoči ili nakon Povorke ponosa”.

“Nasilje protiv LGBTIQ osoba na ulicama Zagreba i ostalih gradova, napose Rijeke, ponovo postaje ozbiljan problem za naše društvo”, upozorava Zagreb Pride.

Poručuju da LGBTIQ mladi, koji su najčešće žrtve ovakvog tipa nasilja u javnom prostoru, neće nikada pristati živjeti u ormaru, što su jučer glasno i pokazali u Povorci ponosa.

“LGBTIQ ponos i Zagreb Pride dio su njihovog cjeloživotnog iskustva. Oni cijeli svoj život žive u društvu u kojem je naša borba otvorila prostore njihove slobode. Svaka LGBTIQ osoba u Hrvatskoj ima pravo živjeti slobodno, biti vidljiva i svoja, mahati zastavom duginih boja, grliti se i poljubiti na ulici, šetati i plesati svih 365 dana u godini”, ističe Zagreb Pride.

Napominju da su se za vidljivost izborili i to se više neće promijeniti.

“Nikada se više nećemo vratiti u tišinu i u ormar, nikada više nećemo pognuti glave pred ovakvim kukavičkim huljama. Vrijeme je da agresivna homofobna manjina shvati da je poražena. Pritom, nema nikakve sumnje, jučerašnjim udarcima, poniženjima i paležu, doprinijele su i nedavne izjave zastupnika Nikole Grmoje i Bože Petrova, koji su u svojim istupima širili netrpeljivost, homofobiju, poticali podjele i mržnju”, ističe u priopćenju Zagreb Pride.

PUZ: Nekoliko sudionika Zagreb Pridea napadnuto, privedeno pet osoba

Zagrebačka policija u nedjelju je izvijestila da je u subotu prije, tijekom i nakon 20. Zagreb Pridea LGBTIQ zajednice nad sudionicima povorke počinjeno više kažnjivih radnji, od kojih udaranja šakom u lice i paljenje zastave duginih boja, te je privela pet osoba.

U subotu, 3. srpnja na području Centra i Medveščaka, u organizaciji udruge „Zagreb Pride“ održano je javno okupljanje 20. Povorka ponosa.

U priopćenju Policijske uprave zagrebačke navodi se da je oko 22,30 sati 32-godišnjakinji, 21-godišnjaku i 22-godišnjaku koji su bili na Trgu Marka Marulića sa zastavom duginih boja, prišlo više nepoznatih počinitelja, od kojih je jedan 22-godišnjaka udario šakom u lice. Nakon toga su uzeli i zapalili zastavu duginih boja, a potom je za sada nepoznata žena prišla 32-godišnjakinji i 21-godišnjaku te ih oboje šakom udarila u lice.

Napadnutima je pružena liječnička pomoć, a utvrđeno je da su lakše ozlijeđeni. U službene prostorije policije privedeno je pet osoba koje se dovode u vezu s ovim događajem, uhićene su i nad njima se provodi kriminalističko istraživanje, izvijestila je Policijska uprava zagrebačka.

U subotu oko 21,15 sati u Novom Zagrebu, na autobusnoj stanici, na raskrižju Avenije Većeslava Holjevca i Ulice Damira Tomljanovića Gavrana, nakon što je 18-godišnjakinji iz ruke ispala zastava duginih boja, prišla su joj četiri za sada nepoznata muškarca, od kojih je jedan uzeo zastavu i njome je udario u dlan, nakon čega su se sa zastavom udaljili u nepoznatom smjeru. I to kriminalističko istraživanje je u tijeku.

Zagrebačka policija također je navela da je u subotu oko 12,35 sati na Trešnjevci, na raskrižju Horvaćanske ulice i Ulice braće Domany, na ulici nepoznati počinitelj osobnim automobilom prepriječio put dvjema 30-godišnjakinjama i verbalno ih napao ‘po osnovi seksualne orijentacije’ te jednoj pljunuo u lice, nakon čega je otišao. Kriminalističko istraživanje s ciljem utvrđivanja identiteta počinitelja je u tijeku.

Policijska uprava zagrebačka priopćila je i da su za vrijeme kretanja 20. Povorke ponosa LGBTIQ zajednice u subotu oko 16,20 sati na Trgu bana Josipa Jelačića dvije maloljetne osobe ‘simboličnim porukama na svojima majicama iskazale nepodržavajući stav prema povorci’.

Dvoje maloljetnika policija je dovedene u službene prostorije policije na kriminalističko istraživanje. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja puštene su na slobodu te će protiv njih redovitim putem biti “podnesen optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja iz čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i čl. 25. Zakona o suzbijanju diskriminacije”, priopćio je PUZ.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
12.8 ° C
13.1 °
11 °
35 %
2.6kmh
0 %
Pet
13 °
Sub
10 °
Ned
10 °
Pon
10 °
Uto
6 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: