8.8 C
Zagreb
Subota, 1 travnja, 2023

‘Čišćenje ulica‘ na švicarski način: Švicarska smislila način kako se riješiti beskućnika

Pročitajte još:

Program pokriva besplatnu kartu za putovanje do bilo koje europske zemlje do koje se može doći vlakom ili avionom iz Basela i “džeparac” od 20 franaka.

Švicarska je smislila način kako beskućnike maknuti s ulica – umjesto podrške za ulazak u društvu i na tržište rada, vlasti su jednostavno odlučile poslati ih natrag u njihovu matičnu državu, piše Jutranji list.

Naime, služba za migracije grada Basela nudi migrantima na ulici jednosmjernu kartu za povratak u njihovu matičnu zemlju, a jedini uvjet je da se ne smiju više vratiti u Švicarsku.

Kako pišu švicarske novine, služba će im pokriti troškove putovanja vlakom ili, ako je putovanje daleko, zrakoplovom.

“Oni koji pristanu, moraju se pismeno obvezati da se neće vratiti u Švicarsku – barem na određeno vrijeme. Ako se vrate u našu zemlju, riskiraju protjerivanje iz Švicarske”, izjavio je za Daily Mail glasnogovornik ministarstva pravosuđa Toprak Yergu.

Dosad je 31 osoba prihvatila ponudu da im Švicarska financira odlazak iz zemlje vlakom ili avionom te džeparac od 20 franaka. Među njima je po sedmero ljudi iz Njemačke i Belgije, dvije osobe iz Italije, jedna iz Francuske i 14 iz Rumunjske.

Skupine za ljudska prava upozoravaju da se radi o još jednom primjeru umanjivanja građanskih i ljudskih prava beskućnika i nazivaju program “čišćenje ulica”.

Švicarska je poznata po tome što na ulicama svojih gradova vodi politiku nulte tolerancije prema beskućnicima.

U siječnju 2014. godine su vlasti u Ženevi kaznile ženu zbog prosjačenja na ulici s 500 franaka. A kada nije mogla platiti, privela ju je policija.

Europski sud za ljudska prava poništio je gradsku odluku i presudio da je njihov odnos prema beskućnici u suprotnosti s ciljem zaštite prava privatnosti.

Gradu je na kraju morao platiti ženi 922 eura.

U rujnu 2016. vlada kantona Vaud donijela je zakon kojim se na tom području zabranjuje prosjačenje. Skupine za ljudska prava najprije su pokušale oboriti taj zakon na kantonalnom Ustavnom sudu, a zatim i na Saveznom sudu, no nisu uspjeli.

No, Švicarska nije jedina zemlja koja nastoji “očistiti” ulice od beskućnika i prosjaka. Naime, lokalna su vijeća u Velikoj Britaniji od 2014. do 2018. kupile tisuće jednosmjernih karata samo da napuste određeno područje ili državu.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Uskok podigao optužnicu protiv Maje Šupe, primila je 15.000 eura mita

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv troje hrvatskih državljana (1959., 1962., 1973.)...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
10.2 ° C
12.1 °
8.1 °
83 %
3.6kmh
20 %
Sub
17 °
Ned
15 °
Pon
9 °
Uto
8 °
Sri
9 °

Tečajna lista:

HRK - Hrvatska kuna
EUR
7,6294
USD
7,0183
GBP
8,6641
CHF
7,6714
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: