9.8 C
Zagreb
Petak, 29 ožujka, 2024

EU posve zabranjuje plastične slamke i jednokratni pribor za jelo: Predviđene i velike kazne

Pročitajte još:

Do donošenja Zakona hrvatski ugostitelji računaju potrošiti jednokratnu plastiku koju imaju na zalihi

U subotu na snagu stupa novi Zakon kojim će Unija u potpunosti zabraniti, primjerice, plastične štapiće za uši, slamke, jednokratni pribor za jelo i posude za hranu i poklopci. Zamijeniti bi ih trebale više ekološke, ali i puno skuplje varijante od papira ili drveta pa se može očekivati i rast cijena u ugostiteljstvu, osobito u dostavi hrane.

”Naš šef je krenuo i prije tog zakona s tim. Burgere i pomfrit smo već stavljali u papirnate. Neke stavke smo već uspjeli riješiti kao što su slamke, čaše su još tu negdje”, kazala je Marija Grgić, voditeljica restorana u Zadru, za RTL Danas.

Europska unija donijela je Direktivu o plastici za jednokratnu upotrebu prije dvije godine i od 3. srpnja ona se potpuno izbacuje iz uporabe. Kako Zakon o gospodarenju otpadom čeka drugo čitanje, u Hrvatskoj se potpuno izbacivanje plastike prolongira do donošenja Zakona.

”Recikliranje je jedan jako veliki mit o rješenju zagađenja plastikom, on je dio rješenja, ali nikako nije rješenje. Tako da rješenje su jedino i isključivo sustavi za ponovnu uporabu. I to očekujemo da će se kroz podzakonske akte koje je Ministarstvo najavilo u izvješću na prijedlog zakona riješiti u narednom razdoblju” Zakona”, rekla je Anamarija Mileusnić iz Zelene akcije.

Jednokratni pribor za jelo, posude za hranu i poklopci, čaše, štapići za uši, štapići za pričvršćivanje balona, vrećice – sve što je od plastike ide u povijest.

”Zamijetila sam čim sam došla papirnatu slamku, ne smeta mi, super je i podržavam apsolutno. Previše je plastike u moru i oko nas, tako da svaka čast, super”, kazala je Ana Lipošćak iz Zadra.

Ekološka alternativa jednokratnoj plastici je kartonska ili drvena ambalaža i pribor, ali to je skuplja varijanta, pa je izvjesno da će ugostitelji poskupjeti dostavu hrane za par kuna

”Realno te dvije kune baš ništa ne znače. Pozdravljam stvarno to i eto te dvije kune, dat ćemo ih..”, rekla je Nives Klobučar iz Gradišta.

”Ne želimo na kraju krajeva izgubiti naše goste, ali što će biti na kraju ljeta, vidjet ćemo to sve kad zbrojimo i oduzmemo. Vjerojatno će neko poskupljenje biti, ali točne iznose ne mogu vam još reći”, izjavila je Marija Grgić, voditeljica restorana u Zadru.

Do donošenja Zakona hrvatski ugostitelji računaju potrošiti jednokratnu plastiku koju imaju na zalihi. Kazne bi se nakon toga mogle kretati između 10 tisuća i 200 tisuća kuna.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
8.7 ° C
11.5 °
6.1 °
82 %
2.1kmh
0 %
Pet
21 °
Sub
23 °
Ned
20 °
Pon
21 °
Uto
16 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: