20.4 C
Zagreb
Petak, 29 ožujka, 2024

Europski parlament poziva da se smanji PDV na uloške, Plenković uporno odbija

Pročitajte još:

U IZVJEŠTAJU SDP-ovog eurozastupnika Predraga Freda Matića, koji je jučer većinom glasova usvojen u Europskom parlamentu, navodi se i da bi članice Europske unije trebale ukidanjem oporezivanja osigurati ženama bolji pristup proizvodima za menstrualnu higijenu.

Ukazujući na negativne učinke takozvanog poreza na tampone i na ravnopravnost spolova, eurozastupnici su pozvali države članice da iskoriste fleksibilnost uvedenu Direktivom o PDV-u i primjene izuzeća ili stope PDV-a od 0 posto na ove osnovne robe. Također traže od zemalja Europske unije da se izbore s menstrualnim siromaštvom pružajući besplatne higijenske proizvode poput tampona i uložaka svima kojima su potrebni.

Iako se nekima ta tematika može činiti irelevantnom, napose muškarcima, menstrualno siromaštvo je ozbiljan problem za žene.

Jedna od deset žena u Hrvatskoj nema novaca za uloške
Više od 10 posto osoba s menstruacijom u Hrvatskoj nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka da bi ih redovito mijenjale. Više od 10 posto njih ne može si uopće priuštiti uloške te ih odabiru prema cijeni, a ne kvaliteti – pokazalo je ove godine prvo takvo istraživanje u RH, koje je provela udruga PaRiter iz Rijeke.

Iz Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter poručili su kako je pitanje dostupnosti menstrualnih potrepština iznimno važno za postizanje rodne ravnopravnosti, stoga je nužno promptno reagirati.

“Dio građanki ne može izvršavati svoje radne i školske ili fakultetske obaveze zbog toga što si ne mogu priuštiti nešto toliko osnovno kao što su higijenske potrepštine. Sredstva za održavanje menstrualne higijene osnovne su životne potrepštine, stoga moraju biti svima dostupne, dok se ovom odlukom i prolongiranjem izmjene Poreznog zakona održava neravnopravnost unutar poreznog sustava”, apelirali su iz PaRitera.

Hrvatice plaćaju drugi najveći PDV na uloške i tampone u Europi
Pošto je PDV od 25 posto u Hrvatskoj treći najveći na svijetu, iza Mađarske i Ujedinjenih Arapskih Emirata, to znači da žene u Hrvatskoj plaćaju i treći najveći porez na higijenske proizvode za menstruaciju.

Zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš prije nekoliko mjeseci vladi je predložila amandman koji se tiče ove tematike, ali je odbijena.

U svom je prijedlogu Mrak Taritaš navela da su ulošci osnovna životna potrepština te da zbog toga na njih treba smanjiti PDV. Također je istaknula kako higijenske uloške koriste isključivo žene te da bi se smanjenjem PDV-a smanjila i neravnopravnost koja trenutno postoji u hrvatskom poreznom sustavu.

Vlada Andreja Plenkovića to je lakonski odbila u ožujku ove godine.

U mišljenju je navedeno da “vlada Republike Hrvatske predlaže hrvatskome saboru da ne prihvati Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodanu vrijednost, s Konačnim prijedlogom zakona”.

Inicijativa Anke Mrak Taritaš
Sada pak većina zastupnika Europskog parlamenta apelira da se učini baš ono što je navodni veliki europejac Plenković odbio.

Anka Mrak Taritaš pak za Index kaže da je ona taj prijedlog u proceduru slala više puta te da je svaki put bila odbijena.

“Obrazloženje je uvijek bilo otprilike da će vlada to riješiti u sklopu cjelovite porezne reforme koju će provesti nakon što dovrši obuhvatnu analizu učinaka eventualnih poreznih rasterećenja. Pretpostavljam da je prijedlog svaki put odbijen iz razloga iz kojeg se odbijaju i svi oporbeni prijedlozi, samo zato što su oporbeni. Više me brine to što vlada nije imala potrebu tri godine sama isto predložiti, što puno govori o njenom odnosu prema ženama”, kaže Mrak Taritaš.

“Prvi put smo to predložili početkom 2019., nakon što je Europski parlament pozvao sve države članice da na menstrualne proizvode uvedu najmanju moguću poreznu međustopu”, podsjeća.

Šefica GLAS-a podsjeća na spomenuto istraživanje PaRitera koje je pokazalo da si 10 posto ispitanica uopće ne može priuštiti uloške i tampone, isti broj ne kupuje te proizvode u količini koja im je potrebna, a 36 posto zbog previsoke cijene kvalitetnijih kupuje manje kvalitetne.

“Pritom je 9 posto ispitanica reklo da im se događa da ne mijenjaju uložak ili tampon duže od osam sati jer moraju štedjeti na tim proizvodima. Istraživanja u drugim zemljama pokazala su da dvadeset posto učenica i studentica ne pohađa nastavu za vrijeme menstruacije jer imaju poteškoća s kupovanjem tih proizvoda”, ističe Mrak Taritaš.

“Ništa nas ne sprječava da porez na uloške smanjimo na najmanju moguću stopu od 5 posto”
Pitali smo i da komentira apel Europskog parlamenta da se treba ukinuti PDV na uloške i tampone te da ih se treba omogućiti ženama koje si ih ne mogu financijski priuštiti.

“Europski parlament pozivao je i prije na ukidanje tzv. menstrualnog poreza i velika većina EU članica trenutno ima međustopu između 3 i 9 posto”, kaže Mrak-Taritaš.

Mi smo jedna od rijetkih EU zemalja koje još uvijek imaju najvišu poreznu stopu na te proizvode, napominje.

“EU članice trenutno ne mogu imati nultu poreznu stopu, osim ako je nisu imale 1.1.1991., kao što je slučaj s Irskom, koja uopće ne oporezuje te proizvode. Međutim, Europska komisija je 2018. predložila novi plan za oporezivanje unutar Europske unije koji bi to omogućio pa se nadam da će u dogledno vrijeme i taj prijedlog biti usvojen u Vijeću i Parlamentu. Ali ništa nas ne sprječava da porez smanjimo na najmanju moguću stopu od 5 posto”, objašnjava Mrak Taritaš.

U Škotskoj su ulošci besplatni
Dodaje da danas sve više zemalja ide i korak dalje od toga te nastoje osigurati te proizvode ženama besplatno.

“Škotska je bila prva zemlja koja je zakonom propisala da ti proizvodi budu dostupni ženama besplatno, a sve više zemalja najavljuje da će to učiniti, dok su neke već uvele besplatne tampone i uloške u školama te na fakultetima, kao recimo Engleska i Novi Zeland, a najavila je i Francuska”, kaže.

GLAS je početkom ove godine u saboru predložio da se besplatni ulošci osiguraju u školama i na fakultetima, javlja index.hr

“Iako, ima već nekoliko svijetlih primjera i kod nas. Recimo, ravnateljica varaždinske Prometne i strojarske škole je pokrenula inicijativu i škola je učenicama osigurala besplatne uloške i tampone. Potaknuta ovim primjerom, besplatne uloške i tampone svojim učenicama osigurala je i Tehnička škola Ruđera Boškovića iz Vinkovaca”, ističe ova saborska zastupnica.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
20.4 ° C
21.1 °
18.2 °
51 %
6.2kmh
0 %
Pet
21 °
Sub
23 °
Ned
19 °
Pon
21 °
Uto
14 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: