9.8 C
Zagreb
Petak, 29 ožujka, 2024

Homoseksualci nisu jedini: Tko u Hrvatskoj ne smije darivati krv?

Pročitajte još:

Povodom ovotjednog obilježavanja Svjetskog dan darivatelja krvi, SDP je u srijedu ponovno upozorio na diskriminirajući i neravnopravan položaj gej muškaraca u darivanju krvi te pozvao Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu (HZTM) da javno obrazloži takav stav.

Na stranicama Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu piše kako krv ne smiju davati “muškarci koji su u životu imali spolne odnose s drugim muškarcima”, što je difamirajuće i protuustavno, ističe SDP u priopćenju.

Provjerili smo tko sve, prema Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu, ne smije davati krv.

Tko u Hrvatskoj ne smije darivati krv?
“Oko 10% darivatelja se tijekom pregleda odbije. Oni mogu biti privremeno ili trajno odbijeni. Razlog odbijanja uvijek je opasnost od uzimanja krvi za darivateljevo zdravlje ili opasnost od krvnih pripravaka za bolesnikovo zdravlje.

Krv ne smiju davati osobe koje bi time oštetile svoje zdravlje ili bi njihova krv mogla ugroziti bolesnikovo zdravlje.

Krv ne smiju davati osobe koje boluju od akutne ili kronične bolesti, uzimaju antibiotike ili neke druge lijekove, neispavane osobe, osobe koje su na dugotrajnoj dijeti i osobe s rizičnim ponašanjem.

Darivatelju koji je odbijen iscrpno se objasne razlozi zbog kojih ne može dati krv i daju mu se odgovori na sva njegova pitanja”, stoji na stranicama HZTM-a.

HZTM ovako pojašnjava trajno odbijanje darivanja krvi:

Nadalje, HZTM navodi kako se trajno odbiju od davanja krvi osobe koje su bolovale ili sada boluju od teških kroničnih bolesti dišnog i probavnog sustava kao i osobe koje boluju od bolesti srca i krvnih žila, zloćudnih bolesti, bolesti jetre, AIDS-a, šećerne bolesti (osobe liječene inzulinskom terapijom), živčanih i duševnih bolesti.

Trajno se odbijaju osobe koje su zbog svog ponašanja ili aktivnosti izložene riziku dobivanja zaraznih bolesti koje se mogu prenijeti krvlju, a to su ovisnici o alkoholu ili drogama, muškarci koji su u životu imali spolne odnose s drugim muškarcima, žene i muškarci koji su imali spolni odnos s prostitutkama, osobe koje često mijenjaju seksualne partnere (promiskuitetne osobe), osobe koje su uzimale drogu intravenskim putem, osobe koje su liječene zbog spolno prenosivih bolesti (sifilis, gonoreja), osobe koje su HIV-pozitivne, seksualni partneri gore navedenih osoba.

Privremenu odbijenicu dobivaju pak osobe koje su konzumirale alkoholna pića unutar osam sati prije darivanja krvi, osobe s lakšim akutnim bolesnim stanjima (prehlade, poremećaj probavnog sustava, smanjenog željeza u krvi i sl.), nakon operativnih zahvata, nakon primanja transfuzija, primanja nekih cjepiva, s lakšim poremećajem krvnog tlaka, žene za vrijeme menstruacije, trudnoće i dojenja, osobe koje toga dana obavljaju opasne poslove (rad na visini, dubini). Osim toga, na stranici se napominje da sobe koje uzimaju lijekove obvezno moraju to kazati liječniku tijekom liječničkog pregleda prije davanja krvi. Lijekovi se mogu prenijeti krvlju i u bolesnika izazvati neželjeno djelovanje.

Ovi podaci otkrivaju se u tijeku razgovora s darivateljem i njegova pregleda pa HZTM ističe koliko je važno na tom razgovoru biti iskren jer se time štiti svoje i tuđe zdravlje.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
8.7 ° C
11.5 °
6.1 °
82 %
2.1kmh
0 %
Pet
21 °
Sub
23 °
Ned
20 °
Pon
21 °
Uto
16 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: