6.2 C
Zagreb
Srijeda, 24 travnja, 2024

Došli se cijepiti, a na Štamparu im ponudili cjepivo kojem je rok istekao u srpnju

Pročitajte još:

Ja sam pitala je li rok ispravan, na što mi je djelatnica rekla ‘naravno’. Nije mi pokazala bočicu, nego je pripremala iglu i ja sam u tom trenu pogledala u bočicu i vidjela da je rok sedmi mjesec 2022. i shvatila da rok nije ispravan na što sam pozvala supruga, ispričala je svjedokinja za RTL. Ona se sa suprugom trebala cijepiti u Zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar prvom dozom Moderne.

Na bočici je stajao datum: 20. 7. 2022.

Iz Štampara su poručili kako je sve prema pravilima.

– Sva cjepiva primijenjena na cijepnom punktu NZJZ Dr. Andrija Štampar u skladu su s pristiglim obavijestima i naputcima HZJZ-a i HALMED-a – priopćili su iz Štampara.

Predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata komentirala je priču. “Pacijent uvijek vjeruje u ono što vidi svojim očima. I ako vidi da je rok istekao u sedmom mjesecu, naravno da neće imati povjerenja u to cjepivo. I s pravom ga može odbiti i tražiti neko drugo. Možda nije u redu dati takvo cjepivo bez da se prethodno komunicira, ili da pacijent može vidjeti deklaraciju”, rekla je Jasna Karačić za RTL Danas.

No, iz Zavoda kažu kako je “sve po pravilima struke”. “Sva cjepiva primijenjena na cijepnom punktu NZJZ Dr. Andrija Štampar u skladu su s pristiglim obavijestima i naputcima HZJZ-a i HALMED-a”, priopćili su.

HALMED pak pojašnjava kako je na bočici Modernina cjepiva doista datum, no dvaput mu je produljen rok. Ovo cjepivo vrijedi do 20. prosinca 2022.

HALMED: ‘Cjepivo je djelotvorno kao i ranije’
“Cjepivo po novom roku valjanosti je jednako djelotvorno kao i ranije. Taj se rok valjanosti odobrava na temelju studija kojima je proizvođač morao dokazati da cjepivo ima jednaku stabilnost, kvalitetu, sigurnost i djelotvornost kao i u ranijem roku valjanosti”, kazala je Maja Bašić, glasnogovornica HALMED-a.

Dosad je u RH uništeno gotovo pola milijuna dota cjepiva. Do kraja 2022. isteći će rok gotovo 50 tisuća doza Modernina i Pfizerova cjepiva, a Hrvatska je dosad donirala više od milijun doza.

“’U trenutku kad istekne rok koji je produžen i produživan je nekoliko puta. Onda se te bočice miču, s njima se građani više ne cijepe i one se uništavaju”, rekla je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Bračni par koji je odbio cjepivo kaže kako su im prvo rekli da se cjepivo može koristiti od kraja listopada, a zatim do prosinca. To ih je još više zbunilo pa su tražili dokaze, a tada im je prikazan e-mail.

”Nakon ovog iskustva se sigurno neću cijepiti”, zaključili su.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
slaba kiša
6.5 ° C
7.2 °
5.1 °
90 %
2.1kmh
100 %
Sri
8 °
Čet
13 °
Pet
17 °
Sub
20 °
Ned
12 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: