15.9 C
Zagreb
Petak, 29 ožujka, 2024

HND: Vladimira Matijanića je ubila ova država i sustav. Tražimo Beroševu smjenu

Pročitajte još:

Na konferenciji su govorili o ‘skandaloznom ponašanju ministra zdravstva Vilija Beroša zbog smrti novinara Vladimira Matijanića’

Na konferenciji Hrvatskog novinarskog društva (HND) sudjelovali su predsjednik Hrvoje Zovko, Indexov novinar Ilko Ćimić i naša novinarka Đurđica Klancir, a pritom su govorili o “skandaloznom ponašanju ministra zdravstva Vilija Beroša zbog smrti novinara Vladimira Matijanića” te traže Beroševu ostavku.

Zovko: ‘Tražimo Beroševu ostavku’
“Vladimira Matijanića je ubila ova država i ovaj sustav. Tražimo ostavku Vilija Beroša. Ne generaliziramo zdravstveni sustav, vrijedne liječnike i liječnike. Mi govorimo Berošu i sustavu koji se skriva iza njega”, rekao je Zovko.

“Htjela bih naglasiti da je važno da osvijestimo da je posljednja presica nastup ministra Beroša i predstavljanje cijelog tog skupa bila zapravo jedna strana. Ministar zdravstva bi trebao biti odvjetnik pacijenata. On se ovdje predstavio kao jedan od njih. Oni su nastupili kao dio struke koja želi pomoći onima koji su trebali brinuti o pacijentu Vladimiru Matijaniću. Mi smo dobili jednu stranu. Ministarstvo i vlada bi trebali tu biti za sve nas. Ministarstvo nije tu predstavnik pojedinih zdravstvenih radnika”, rekla je Klancir.

Kaže da je sada vrijeme da netko sve sagleda do posljednjeg detalja. “Nadamo se da će doći do istine, nadam se da će se uzeti svjedočanstva iz tih zadnjih sati koje smo mi svi, laici slušali. Kako se može dogoditi da ta ista osoba nije za hospitalizaciju?” rekla je Klancir.

Rekla je da su na presici izbjegavali odgovoriti na pitanje je li trebalo hospitalizirati Matijanića. “To je bila zaštita sustava. Takvih slučajeva je bilo u zdravstvenom sustavu, bit će ih i dalje”, rekla je Klancir.

“HND traži i odgovornost i istjerivanje istine”, rekla je Klancir.

Govori Ćimić
“Slažem se sa kolegama i htio bih naglasiti da u postupcima Ministarstva nema ništa skandalozno. Skandalozno je jedna riječ koja je suvišna. Radi se o neprihvatljivom ponašanju, izjavama i postupcima. Podsjetit ću da je HND danima prije, odmah nakon smrti inzistirao na imenima ljudi koji će biti članovi tog povjerenstva. Svi zahtjevi su odbijeni”, rekao je Ćimić.

“Kasnije smo saznali da je cijelo to izvješće preskočilo niz dijelova koje su trebali uzeti u obzir. Naime, tri člana povjerenstva su donijeli smjernice u kojima je Paxlovid obavezan za liječenje oboljelih od korone u Hrvatskoj. Mi smo mogli čuti na presici izbjegavanje odgovornosti u kojoj je neuvjerljivo pokušao objasniti da iako je naveden kao obavezni dio liječenja, nije došao u Hrvatsku”, rekao je Ćimić.

Govorio je o curenju podataka prije zaključka povjerenstva. “Dva lista su objavila detalje. Ti podaci su bili selektirani, da je objavljen dio te dokumetacije i to dijelovi koji su dokazivali da sustav nije kriv”, kaže Ćimić.

“Ništa tu nije skandalozno, to je jednostavno neprihvatljivo. Od Ministarstva ćemo tražiti konkretne odgovore”, rekao je Ćimić.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
18.9 ° C
19.9 °
14.1 °
57 %
4.1kmh
0 %
Pet
21 °
Sub
23 °
Ned
20 °
Pon
21 °
Uto
17 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: