10.8 C
Zagreb
Četvrtak, 25 travnja, 2024

Hrvatska je dobila zeleno svjetlo: Ulazi u Schengen

Pročitajte još:

Hrvatska je dobila zeleno svjetlo za ulazak u Schengen!

Prijedlog o ulasku Hrvatske razmatrao se zasebno u odnosu na prijedlog o ulasku Bugarske i Rumunjske. Za odluku je bila potrebna suglasnost svih EU članica Schengena.

Iako se do sada činilo da proširenje na Hrvatsku nije upitno, današnji medijski napisi dali su naslutiti da bi Hrvatskoj probleme mogla stvarati Mađarska, dok je dopisnik iz Bruxellesa, Jack Parrock, na svom Twitter profilu objavio da je sastanak i dalje u tijeku te kako ‘ne postoji konsenzus oko primanja Hrvatske, Bugarske i Rumunjske u Schengen’, radi čega su krenuli pregovori.

Nakon medijskih napisa da bi Mađarska mogla stvarati probleme oko Hrvatskog ulaska u Schengen, pojavio se navodno još jedan problem.

Dopisnik iz Bruxellesa Jack Parrock objavio je na Twitteru kako je sastanak i dalje u tijeku jer ne postoji konsenzus oko primanja Hrvatske, Bugarske i Rumunjske u Schengen, zbog čega su krenuli odvojeni pregovori.

– Čujem i da će Njemačka i Luksemburg blokirati pristup Hrvatskoj ako se povuku veta protiv Bugarske i Rumunjske – tvrdi novinar.

ŠTO SCHENGEN ZNAČI ZA HRVATE?
Hoće li Hrvatska dobiti zeleno svjetlo za ulazak u Schengen, službeno će biti poznato uskoro. Ministri pravosuđa i unutarnjih poslova Europske unije sastali su u Bruxellesu gdje odlučuju o ulasku Hrvatske šengensku zonu. Odluka o proširenju Schengena očekuje se oko 13 sati.

No, što to znači za Hrvate? Ako odluka bude pozitivna, kilometarske kolone u špici sezone past će u zaborav, kao i duga čekanja na graničnim prijelazima.

Češko predsjedništvo: prvo proširenje šengena nakon više od 10 godina
Šengenski prostor širi se prvi put nakon više od deset godina, od Nove godine Hrvatska postaje članicom toga prostora, objavilo je u četvrtak češko predsjedništvo Vijećem EU-a.

“Šengensko područje se proširuje prvi put nakon više od desetljeća, zahvaljujući češkom predsjedništvu. Ministri su potvrdili članstvo Hrvatske od 1. siječnja 2023. godine”, objavilo je češko predsjedništvo na svom službenom Twitter nalogu.

Ministri unutarnjih poslova 22 države članice EU-a koje su ujedno i članice šengena donijeli su u četvrtak konačnu odluku o “punoj primjeni šengenske pravne stečevine u Republici Hrvatskoj”, što znači ukidanje graničnih kontrola prema šengenskom prostoru. Hrvatska se tako pridružuje najvećem prostoru na svijetu bez unutarnjih graničnih kontrola.

RANIJE DANAS:

‘Uvjeren sam da ćemo Hrvatsku imati unutra’
Češko predsjedništvo i Europska komisija uvjereni su da će Hrvatska u četvrtak dobiti zeleno svjetlo za ulazak u šengenski prostor, a nadaju se da će to biti moguće i za Bugarsku i Rumunjsku, unatoč austrijskoj prijetnji vetom.

“Uvjeren sam da ćemo imati Hrvatsku unutra, a nadam se da će to biti moguće i što se tiče Bugarske i Rumunjske”, izjavio je češki ministar unutarnjih poslova Vit Rakušan prije početka sastanka Vijeća za unutarnje poslove i pravosuđe koje će u četvrtak odlučivati o proširenju Schengena na tri zemlje.

Istog je mišljenja i potpredsjednik Komisije Margaritis Schinas. “Uvjeren sam da će Hrvatska dobiti zeleno svjetlo, a nadam se i Bugarska i Rumunjska”, rekao je Schinas.

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser, koja podržava sve tri zemlje, izjavila je da ne razumiju austrijsku poziciju.

“Ne mogu razumjeti austrijsko stajalište u ovome. Znam da se u Austriji vode velike rasprave o tom pitanju”, rekla je Faeser, dodajući da Njemačka podržava sve tri zemlje.

Sve tri zemlje imaju punu potporu i Francuske.

“Francuska smatra da sve tri zemlje zaslužuju ulazak”, rekao je ministar Gerald Darmanin.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
9.4 ° C
9.8 °
6 °
76 %
3.1kmh
20 %
Čet
13 °
Pet
17 °
Sub
20 °
Ned
23 °
Pon
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: