6.7 C
Zagreb
Petak, 9 prosinca, 2022

Mladi Jastreb: Više puta su me kroz sabor u lisicama vodili na ispitivanje

Pročitajte još:

Branko Borković, poznatiji kao Mladi Jastreb, posljednji zapovjednik obrane Grada Vukovara, nalazi se u Vukovaru gdje je za N1 govorio o Vukovaru.

“U okviru tih međunarodnih sporazuma, pokušaja Crvenog križa da stavi stvar pod kontrolu, nije uspjela i završilo je tragično po ranjenike iz vukovarske bolnice”, rekao je Mladi Jastreb.

“Vukovar je već tad bio sasječen na tri džepa, imali smo mitnički dio, Sajmište je palo, Borovo Naselje je bilo totalno odvojeno od Vukovara sigurno 10 dana.

Mi smo svo vrijeme pokušavali pregovarati o načinima izvlačenja ranjenika i civila, jer vojska nikad nije bila predmet pregovora, pokušavalo se s Međunarodnim crvenim križom i nakon konačno potpisivanja tog 13. primirja, gdje se ušlo u tu završnu fazu da povjerenik vlade preuzima pregovore o evakuaciji civila, a mi kao vojska nismo bili predmet pregovora, nego smo prepušteni sami sebi”, rekao je Mladi Jastreb.

“Pitanje je li se moglo drugačije postojalo je dok se nije dogodila Ukrajina”, rekao je Mladi Jastreb.

“Hrvatsku nitko nije želio”
“Hrvatska je bila razoružana, međunarodno blokirana i nitko je nije želio. Usprkos tome, nas malo, ne samo branitelja Vukovara nego dragovoljaca u RH, dvadesetak tisuća loše naoružanih, odlučili smo se boriti i stati nasuprot toj nacističkoj tvorevini, odnosno agresiji koja je bila prisutna”, rekao je Mladi Jastreb.

“Usprkos tome što nas nitko nije želio, mi smo svoju državu stvorili”, rekao je posljednji zapovjednik Vukovara.

Upitan jesu li nalazi Manolićeve komisije ikada otkriveni, Borković je rekao da još uvijek rade na tome.

“Mene su javno u lisicama nekoliko puta vodili kroz sabor na ispitivanje kod Josipa Perkovića. To se nikad u povijesti nije dogodilo, da se jednog ratnog zapovjednika tako ispituje.

Svo vrijeme inzistiram ne da se revidira, nego da se ta sramotna tvorevina poništi. Modernu hrvatsku državu ne možemo graditi na Josipu Manoliću i Josipu Perkoviću”, rekao je Borković za N1..

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Brazilci ne znaju pravila. Evo zašto su tražili indirekt

Hrvatska – Brazil, 0-0 na poluvremenu! Brazilci nam nisu praktički stvorili šansu, ‘vatreni’ ponovno sjajni kad to najviše treba Krajj...

Vrijeme:

Zagreb
sumaglica
6.7 ° C
9.4 °
5.8 °
93 %
2.1kmh
100 %
Pet
10 °
Sub
9 °
Ned
3 °
Pon
2 °
Uto
1 °

Tečajna lista:

HRK - Hrvatska kuna
EUR
7,5547
USD
7,2116
GBP
8,7514
CHF
7,6575
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: