9.4 C
Zagreb
Utorak, 19 ožujka, 2024

Peović: Mate Rimac je prevara, njegovi auti su za elitu

Pročitajte još:

Gošća HRT-ove emisije Nedjeljom u 2 ovog je tjedna bila saborska zastupnica Katarina Peović iz Radničke fronte. Peović se u emisiji obrušila na poduzetnika Matu Rimca i nazvala ga prevarantom

U dijelu emisije Nedjeljom u 2 u kojem gosti odgovaraju na pitanja, Katarinu Peović iz Radničke fronte jedan od gledatelja upitao je: “Zašto Peović i njena stranka uporno prozivaju Matu Rimca koji svojim radnicima pruža daleko najbolje uvjete za rad te toliko doprinosi razvoju Hrvatske u svakom segmentu. Čemu frustracija i negativnost prema Mati Rimcu?”

“Mislim da je u samom pitanju dosta toga iskonfabulirano, ali neću ni od toga bježati. Govorili su nam da smo pravi hrvatski jal kad smo kritizirali Todorića pa se danas malo drugačije odnosimo prema Todoriću”, rekla je Peović pa se osvrnula na Matu Rimca.

Mate Rimac je balkanska verzija Elizabeth Holmes. Prvo je pitanje što on zapravo proizvodi? Koliko je taj proizvod koristan nekoj društvenoj većini? Elitni auto koji se sigurno neće proizvoditi u serijskoj proizvodnji. Drugo je pitanje, hoće li dostaviti ono što obećava ili će mu se opet zažmiriti na jedno oko kao što mu se zažmirilo na homologaciju Nevere. Robotaksiji moraju biti na zagrebačkim ulicama do 2024. godine. Sumnjamo da će se to dogoditi. I da se dogodi, to bi značilo jedan ogromni prometni kolaps na našim prometnicama da se pojavi 700 robotaksija”, rekla je.

Dobili smo dvije tisuće radnih mjesta, replicirao je voditelj Stanković dodavši da se to ne može zanemariti.

“Kojih radnih mjesta? Kad bi Mate Rimac razvijao baterije za električne autobuse, to bi za sve nas bilo puno korisnije. Ako društveni subvencioniramo nečiju proizvodnju, onda bi nam to svima trebalo ići u prilog. Nije stvar u Mati Rimcu niti u baterijama, nego se proizvodi elitni auto za klijentelu koja spada u deset posto najbogatijih na svijetu, a oni su odgovorni za pedeset posto proizvodnje CO2 u svijetu.

Znači, globalnog zagađenja. Što mi dobivamo time što proizvodimo elitni auto? Druga stvar, privilegira se jedan poduzetnik koji razvija industriju koja za sobom ne vuče druge industrije kako se to može reći za, recimo, brodogradnju”, kazala je Peović.

“Rimčev otac je bio HDZ-ov tajkun”
Mate Rimac kaže da je državi dao 33 milijuna eura, a od nje dobio 3.2 milijuna eura, naveo je Stanković.

“Taj čovjek je prošle godine iz državnog proračuna dobio milijardu i pol kuna za što? Dobio je teren u Svetoj Nedelji za jednu lipu po kvadratu. Za cijenu koju nitko nije dobio. Njegov otac je bio HDZ-ov tajkun koji je na namještenom natječaju dobio taj kampus.”

Zašto je bitno što je njegov tata radio, upao je Stanković. “Zato što je nazivao gradonačelnika i njegove savjetnike i pritiskao da se dobije taj kampus. Zapisničarka s vijeća gradske skupštine u Svetoj Nedelji moli gradonačelnika da se to izbaci iz zapisnika.”

“Mate Rimac je poster boy, balkanska Elizabeth Holmes, ultimativna svjetska prevara”
Rimac tvrdi da ima pravo građenja na toj čestici uz uvjet da završi taj projekt za 36 mjeseci i zaposli 729 ljudi, rekao je Stanković i dodao da bi Radnička fronta to trebala podržavati.

“Mi podržavamo investicije u našu industriju, a ne u poster boya Matu Rimca koji je balkanska Elizabeth Holmes. Znate tko je ona bila? To vam je ultimativna svjetska prevarantica koje je osuđena prije par dana.”

Dobro, ali nemamo dokaze da je Mate Rimac prevarant, istaknuo je Stanković.

“Mate Rimac je prevara”
“Rimac ne isporučuje ono što tvrdi da će proizvesti upravo po modelu koji je radila Elizabeth Holmes. Po “too big to fail” modelu u kojem izmišljate što ćete napraviti, ali to nikad ne isporučite. Kao to autonomno vozilo koje obećaje, a njega nema. Umjetnu inteligenciju za takvo vozilo će vjerojatno kupiti. Mi samostalno ništa ne razvijamo. Zašto smo ukinuli farmaceutsku industriju? I u Elisabeth Holmes su ogromni, veliki investitori ulagali, njima je to ništa.

“Mate Rimac je prevara”, zaključila je.

Stanković je rekao da za to dokaza nema, na što je Peović odgovorila: “Ako baš hoćete, dokazi su to da je kasnio s opravdavanjem sredstava koje je dobio iz proračuna i drugo je što nemamo apsolutno ništa što on obećava ovog trenutka.”

Tko je Elizabeth Holmes, najmlađa milijarderka koja je prevarila cijeli svijet
Podsjetimo, Elizabeth Holmes je prije nekoliko dana osuđena na 11 godina zatvora. Savezni sudac u Americi osudio je bivšu tehnološku direktoricu, osnivačicu tvrtke Theranosa Elizabeth Holmes na 11 godina i tri mjeseca zatvora zbog prevare investitora da ulažu u taj njezin, sada nepostojeći startup za testiranje krvi koji je svojedobno bio procijenjen na 9 milijardi dolara.

Američki okružni sudac Edward Davila u San Joseu u Kaliforniji osudio je Holmes (38) po tri točke optužnice za prevaru investitora i jednoj točki za urotu, nakon što ju je porota osudila prošlog siječnja u suđenju koje je trajalo tri mjeseca. Tužiteljstvo je predložilo kaznu od 15 godina zatvora, dok je obrana pozvala suca da ne odredi zatvorsku kaznu.

Famozni stroj nikad nije funkcionirao
Elizabeth Holmes je utemeljila Theranos 2003., kada je imala tek 19 godina, obećavši da će stvoriti tehnologiju koja će pojednostavniti krvne pretrage i učiniti ih jeftinijima. Zahvaljujući dobro smišljenoj priči i nastupu, uspjela je u nekoliko godina zadobiti povjerenje i novac velikih ulagača, privučenih poduzetnošću mlade žene, rijetke u muškom svijetu kalifornijskih inženjera.

Kada je tvrtka bila na vrhuncu, njezina je vrijednost bila procijenjena na gotovo 10 milijardi dolara, a bogatstvo Holmes, većinske dioničarke, na 3.6 milijardi, navodi časopis Forbes, koji ju je 2014. proglasio najmlađom milijarderkom.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
9 ° C
9.9 °
7.6 °
67 %
4.1kmh
0 %
Uto
10 °
Sri
15 °
Čet
18 °
Pet
19 °
Sub
15 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: