18.7 C
Zagreb
Nedjelja, 28 travnja, 2024

Tomašević: Uvodimo sedam novih mjera za smeće u Zagrebu

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na redovitoj konferenciji za novinare govorio je o prvih godinu dana primjene novog modela prikupljanja otpada. Glavni cilj je, kaže, ispunjen jer građani sve više odvajaju otpad, čak i izvan očekivanja.

Pročitajte još:

Istaknuo je da je glavni cilj novog modela ispunjen jer građani sve više odvajaju otpad, čak i iznad očekivanja.

– Cilj je bio micanje spremnika s javnih površina. Tu je postignuto da je 50 posto kanti maknuto s javnih površina. U centru grada su gotovo uklonjene sve kante. Isto tako, unatoč tome što Zagreb ima jednu od najmanjih cijena usluge odvoza otpada u Hrvatskoj, ima jedan od najvećih brojeva odvoza otpada po kućanstvu u Hrvatskoj. Jedino Split po kućanstvu ima veći broj odvoza otpada. Kad smo uvodili model rekli smo da je to proces i da ćemo model unaprjeđivati, mi to i radimo, rekao je Tomašević.

Najavio je i novih 7 mjera za unaprjeđenje sustava odvoženja otpada – nabavu više od 40 kamiona, zapošljavanje gotovo 200 novih radnika u Čistoći, zamjenu sadašnjih zelenih otoka polupodzemnim spremnicima, a najavio je i da grad preuzima financiranje boksova za zgrade.

– Prva mjera je financiranje izgradnje bokseva, što kao što znate, imamo situaciju gdje zgrade ne mogu spremiti spremnike na svoju parcelu jer za to nemaju uvjete. Trenutno je u Zagrebu tako ugrađeno 100-tinjak bokseva. Građani su o svom trošku kroz pričuvu, trebali financirati te bokseve, i tu je bilo dosta situacija gdje se trebalo dogovoriti. Uglavnom što je novost, da Grad preuzima financiranje izgradnje bokseva za zgrade. Gdje god postoji rješenje Čistoće, da ne postoji drugi način za smjestiti, Grad će to platiti. Svi oni koji su platili bokseve na javnim površinama će dobiti refundaciju od Grada Zagreba za te bokseve, rekao je Tomašević.

– Drugo, polupodzemni spremnici će zamijeniti zelene otoke diljem grada. Riječ je mjestima gdje se nalaze takozvana zvona, izvan centra grada, gdje će polupodzemni zamijeniti zelene otoke koji su često prepuni i na kojima se skuplja otpad. Riječ je o spremnicima za staklo, plastiku i papir, rekao je Tomašević.

– Treća mjera su podzemni spremnici u centru grada. Trenutačno imamo spremnike na sedam lokacija. Podijelit će se čip kartice korisnicima, građani kad dobiju kartice, mogu svoje plave vrećice i suhe reciklante te biootpad odlagati u podzemne spremnike. Tako prestaje model gdje se plave vrećice ostavljaju svaki dan ispred ulaza zgrada, rekao je gradonačelnik.

– Četvrta mjera je povećanje kapaciteta Čistoće za odvoze. Imamo dva natječaja za kupnju kamiona i prva vozila od 15 očekujemo kroz tjedan dana. Paralelno kupujemo još 26 kamiona za skupljanje otpada koje očekujemo do ljeta iduće godine. Trenutno imamo natječaj za 150 radnika, međutim planiramo 200 novih dodatnih komunalnih radnika. Neto ćemo povećati kapacitete za još 200 radnika, istaknuo je Tomašević.

– Peta mjera je vezana za obiteljske kuće. Trenutno imamo 90 tisuća kućanstava koje koriste usluge odvoza čistoće i koje koriste žute vrećice koje se vješaju na ograde te od siječnja počinje podjela svima kanti za plastiku. Od 240 litara, negdje i 360 litara. Kad završimo podjelu kanti cilj je da odvoz plastike i papira ide jednom tjedno, ne kao sad jednom svaka dva tjedna.

– Šesta mjera je vezana uz educiranje građana. Prvenstveno bi tu istaknuo aplikaciju Razvrstajmojzg. Pozivam građane koji to nisu napravili da skinu tu besplatnu aplikaciju na svoje mobitele. Ljudi dobiju push notifikacije koje ih podsjećaju o odvozu otpada. Imamo i kampanju s influencerima oko toga.

– Sedma mjera je vezana za povećanje kapaciteta za kažnjavanje svih oblika nepravilnosti. Sigurno će postojati dio građana koji se neće držati pravila. Povećat ćemo kapacitete za nadzor i kažnjavanje. To znači zapošljavanje novih komunalnih redara i radnika u Čistoći. Ugradnja videonadzora na zelene otoke, na podzemne spremnike. Ako ne koristite plave vrećice kazna privatnom korisniku je 65 eura. Čistoća je samo u rujnu ove godine, samo radnici Čistoće, je napisala 2056 kazni, rekao je Tomašević i pozvao građane da se drže pravila.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
15.7 ° C
17.2 °
11.4 °
67 %
1kmh
0 %
Pon
25 °
Uto
24 °
Sri
20 °
Čet
20 °
Pet
13 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: