13.7 C
Zagreb
Petak, 3 svibnja, 2024

Veterinar koji je pregledao pretučenog konja: ‘Kako znate da je zlostavljan? Samo je plah’

Vlasniku konja kraj Karlovca prijeti kazna do jedne godine zatvora

Pročitajte još:

Uhićen je muškarac koji je batinom udarao zavezanog konja kod Karlovca. Snimka zlostavljanja je u srijedu ujutro objavljena na Facebooku te se vrlo brzo proširila portalima i društvenim mrežama. Pet policijskih automobila zaustavilo se oko 13 sati pokraj njegove kuće, a nakon pretrage su ga uhitili.

Kako piše Danas.hr, konja je navodno na taj način pripremao za tzv. štamparijade, natjecanja konja u vuči balvana teških i dvije tone.

Veterinar koji je pregledao konja otkrio je za Danas.hr da je snimka možda krivo protumačena.

“Taj konj je plah. On je teške naravi i onda nešto se dogodilo da je… Ne znam, možda je kriva interpretacija te snimke”, rekao je Berislav Špigelski, veterinar Veterinarske stanice Karlovac.

Na pitanje je li pogledao snimku, odgovara: “Nisam, moj zadatak je da vidim u kakvom je stanju konj. I on je u odličnom stanju, samo je plah. On je takav.”

Na konstataciju novinarke da nije ni čudo s obzirom na to da je zlostavljan, odgovara: “Otkud vi znate da je zlostavljan?”

“Sve ima na snimci”, odgovorila mu je novinarka.

“A to ne znam”, rekao je i dodao da nije njegov zadatak da pogleda snimku.

Konj je oduzet vlasniku
Iz Udruge Prijatelji životinja šokirani su ovakvom izjavom.

“Smatramo to posebnom katastrofom zato što je jednostavno kao da kažete žrtvi bilo kakve vrste zlostavljanja da ona može još istrpjeti takvog zlostavljana, da ona može još trpjeti do svoje smrti. Katastrofa. Srce me boli. Jednostavno, osjećaj za pravdu je toliko pogođen i mislim da dijelim sa svim građanima isto”, govori Luka Oman iz udruge Prijatelji životinja.

Novinarka kaže i da se iz štale tijekom višesatnog policijskog pretresa nije uopće čuo konj, nije pustio ni glas. Čak ni onda kad ga je policija izuzela vlasniku. Vlasnik je uhićen i prijeti mu kazna do jedne godine zatvora.

“Kazne moraju biti veće. Ovo je doslovno kazna propisana pet puta manje nego što su propisane kazne za oštećivanje tuđe stvari”, kaže Oman. Prijatelji životinja žele da mu se oduzmu sve ostale životinje.

“Dobro je, nemoj ga više”
Podsjetimo, objavljena snimka traje minutu i 12 sekundi i većinu vremena prikazuje čovjeka koji drvenim štapom nemilosrdno udara zavezanog konja po stražnjem dijelu tijela. Snimka je izrazito uznemirujuća, zbog čega je nismo objavili.

Na snimci se više puta čuje kako muškarac koji snima govori “dobro je, nemoj ga više”. Nakon što se konj ritne, snimatelj govori “sad ga udari”.

12

Nakon toga muškarac nastavlja batinom udarati konja, a pridružuje mu se i druga osoba koja konja udara po glavi.

Sve prenosili na Facebooku
Zlostavljanje životinje prenosili su uživo na Facebooku. Dio komentatora poticao je zlostavljanje životinje.

2

Pored zlostavljanog konja u štali su bila još najmanje tri konja i nekoliko krava.

Inače, hrvatski zakon propisuje kaznu zatvora do jedne godine svakom tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne bolove ili je izlaže nepotrebnim patnjama.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
raštrkani oblaci
13.7 ° C
13.8 °
12.6 °
82 %
5.1kmh
40 %
Pet
14 °
Sub
21 °
Ned
23 °
Pon
23 °
Uto
22 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9302
GBP
1,1685
CHF
1,0252
CNY
0,1285
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: