4.4 C
Zagreb
Četvrtak, 8 prosinca, 2022

ZG vrećice stigle na više od 500 prodajnih mjesta u Zagrebu, evo gdje ih kupiti

Pročitajte još:

Nakon tromjesečne odgode 1. listopada Zagrepčanima stiže novi i, kako iz Holdinga navode, pravedniji način prikupljanja i naplate otpada, a vrećice su se našle u prodaji 15. rujna.

Zagrebački gradonačelnik Tomašević s predstavnicima Zagrebačkog holdinga, podružnice Čistoća, predstavio je prvog dana rujna novi sustav odvoza komunalnog otpada.

Miješani komunalni otpad korisnici usluga prikupljat će u standardiziranim vrećicama za miješani komunalni otpad izrađenima od recikliranog materijala, volumena 10 litara, 20 litara i 40 litara, koje će građani o svom trošku nabavljati u trgovačkim centrima po cijeni od 20, 40, 80 kuna za deset komada, a u prodaji se nalaze od 15. rujna.

Uz ovaj, varijabilni dio, postoji fiksni dio računa od 45 kuna za privatne i 90 kuna za poslovne korisnike.

Vrećice za plastiku i biootpad i dalje će se dodijeljivati besplatno. Međutim, one za plastiku će se uskoro ukinuti za korisnike koji imaju žute kontejnere jer će se u njih plastika kao i prije moći odlagati u običnim plastičnim vrećicama.

– Prvi put ljudi će plaćati uslugu odvoza otpada tako da više plaćaju ako ne odvajaju. To je pravedan model, sustav prema količini odloženog otpada, što smo najavili u izbornom programu. Sustav je usklađen s novim Zakonom o gospodarenju otpadom. Mnogi će gradovi komentirati da neće biti stvarne naplate prema količini, nego po zaduženim volumenima spremnika, pa ako bili puni ili prazni, platit će jednako. Zagreb je jedini veliki grad u Hrvatskoj koji ide u radikalnu promjenu sustava, a to će biti najjeftiniji model putem naplate otpada u službenim vrećicama – pojasnio je gradonačelnik Tomašević prilikom predstavljanja novog modela odvoza.

Vrećice će biti dostupne na više od 500 prodajnih mjesta u gradu, uključujući trgovine, trgovačke centre, kioske, poslovnice Zagrebačkog holdinga i druga mjesta.

Na interaktivnoj karti koju je objavila zagrebačka Čistoća možete provjeriti gdje u svom kvartu nabaviti nove vrećice.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Modrić poslije utakmice poklonio dres nepoznatoj Meksikanki i šokirao sve: ‘Stvarno ovo nisam očekivala…’

Hrvatski kapetan Luka Modrić poslije tekućeg Svjetskog prvenstva dodatno će obogatiti svoju nogometnu ostavštinu, ali dok će ostali nogometni...

Vrijeme:

Zagreb
sumaglica
4.4 ° C
4.9 °
3.1 °
92 %
2.1kmh
100 %
Čet
6 °
Pet
11 °
Sub
11 °
Ned
4 °
Pon
3 °

Tečajna lista:

HRK - Hrvatska kuna
EUR
7,5547
USD
7,2116
GBP
8,7514
CHF
7,6575
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: