5.4 C
Zagreb
Subota, 27 travnja, 2024

I ONI SU U PROBLEMU: Vozač priveden, prijavljen za dva kaznena djela. I vlasnici slupanih auta u nevolji sa zakonom

Pročitajte još:

Vozač koji se zabio u parkirane aute otpušten je s Rebra s lakšim ozljedama. Trenutno se nalazi pod ingerencijom policije

Dva dana nakon što je Audijem A5 bježao s mjesta sudara i potom pomeo osam parkiranih auta na Aveniji Dubrava, te ugrozio nekoliko života i na kraju završio u vozilu prevrnutom na krov, Boško Dimitrijević (67) otpušten je iz KBC-a Rebro s lakšim ozljedama. Odmah ga je preuzela policija koja je provela istraživanje te kompletirala kaznenu prijavu s dva (ne)djela – obijesnu vožnju i izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu. Predan je pritvorskom nadzorniku i čeka ispitivanje u tužiteljstvu koje tek treba odlučiti hoće li za njega tražiti pritvor ili ne, doznaje Jutarnji.

Dimitrijević je pred pritvorskom nadzorniku, a nakon ispitivanja od strane tužiteljstva bit će donesena odluka hoće li se za njega tražiti pritvor ili ne. Prema zakonu, mogao za izazivanje prometne nesreće prijeti mu od šest do pet godina zatvora.

Iako je oštetio čak osam auta, vlasnici su nepropisno parkirali te su se i oni suočili s naplatom kazni. Na licu mjesta morali su dati 150 kuna, odnosno 300 kuna ako se kazna šalje kući.

“Ušao sam poslovno u jednu radnju i ostavio automobil otvoren s ključem unutra. Nije dugo prošlo, najednom se čula buka. Nepropisno smo bili parkirani jer je očito bio manji razmak za pješake. No tražit ću dodatne provjere jer se moj auto pomaknuo 10 cm. Kaznu sam platio odmah, a Croatia osiguranju sam se obratio za procjenu vozila”, izjavio je Nedjeljko K. jedan od vlasnika vozila koje se našlo na udaru Dimitrijevićevog Audija za Jutarnji.

Osiguravajuća kuća će prema svakom oštećeniku pristupiti individualno te sve ovisi o volji osiguravatelja krivca nesreće.

– Sukladno čl. 82 st. 1 Zakona o sigurnosti prometa na cestama zabranjeno parkiranje na nogostupu kažnjava se s 300 kuna, a po st. 2 tog članka dopušteno je zaustavljanje ako je za kretanje pješaka ostavljeno 1,6 metara. Svi oštećeni automobili, bez obzira bili parkirani ili samo zaustavljeni na kratko, imaju pravo na naknadu štete od osiguranja krivca nesreće. A sama činjenica da je netko bio nepropisno parkiran, može, ali i ne mora imati utjecaj na visinu isplate štete. Neki osiguravatelji uzimaju u obzir nepropisno parkiranje pa umanjuju štetu za određeni iznos, dok neki ne prebacuju suodgovornost na oštećenika. Kod obijesne vožnje neki osiguravatelji, ovisno o pravilniku, to uzimaju kao razlog za regresnom naplatom – pojašnjava odvjetnik Mario Medak.

U razgovoru sa zaposlenicima osiguravateljskih kuća, otkrivaju nam da umanjenje štete zbog nepropisnog parkiranja može varirati od 10 do 20 posto.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
magla
6.1 ° C
7.2 °
2.5 °
89 %
0.5kmh
7 %
Sub
20 °
Ned
23 °
Pon
25 °
Uto
23 °
Sri
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: