16.3 C
Zagreb
Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Objavljena dugoročna prognoza za ljeto, Meteorolozi izašli s dugoročnom prognozom

Pročitajte još:

Godina je započela najnižim globalnim temperaturama u posljednjih 6-7 godina, a naredni mjeseci bit će topliji nego inače.

Ljeto nam se polako kalendarski približava, a portal Severe Weather Europe napravio je detaljan pregled ranoljetnih meteoroloških trendova za 2021. u cijeloj Europi. Proljeće nam je dosad donijelo malo drugačiji obrazac tlaka, zbog čega je tijekom ožujka zabilježeno hladnije strujanje zraka, ali i poneko padanje snijega u dijelovima srednje Europe, a ništa bolje nije bilo ni u travnju – česte hladne fronte bile su glavni “krivac” proljetne snježne padaline i štetu od mraza. Hladne anomalije ovoga proljeća zahvatile su Sibir i veći dio Europe općenito, a godina 2021. općenito je započela najnižim globalnim temperaturama u posljednjih 6-7 godina.

Nameće se pitanje, piše Severe Weather, hoće li se ovakav trend nastaviti i u ostatku godine. Ovaj se servis u prognozi za ljeto, kada je riječ o Europi, fokusirao na tri glavna i najviše korištena modela – ECMWF, UKMO i CFSv2.

U Hrvatskoj toplije ljeto od uobičajenog, toplinski valovi bi mogli biti jači i duži nego inače
Što se ljetnih mjeseci tiče, prognoza prema modelu ECMWF predviđa da će većina južne i srednje južne Europe biti toplija nego što je uobičajeno. Tu spada i Hrvatska. To se objašnjava širenjem visokog tlaka zraka s juga.

Sjeverna Europa i Skandinavija bliže su prosječnim temperaturama.

10895847

Ovakvi vremenski uvjeti kakvi se očekuju, piše Severe Weather, impliciraju da su mogući snažni toplinski valovi, a mogli bi trajati duže nego inače s višim temperaturama nego obično.

Anomalije s pljuskovima također impliciraju i prisutnost snažnog sustava visokog tlaka zraka iznad južne i središnje Europe.

Ovo sugerira veliku vjerojatnost sušnih razdoblja u Španjolskoj, Francuskoj i djelomično na sjevernom Balkanu, što također uključuje Hrvatsku.
UKMO model
Baš kao i kod ECMWF-a, model UKMO također pokazuje zonu niskoga tlaka iznad sjeverne Europe, ali ona se ovdje ipak malo više povlači prema zapadu. Zona visokoga tlaka vidljiva je nad Sibirom, gdje se ovoga ljeta mogu očekivati puno toplije temperature. Toplija zračna masa prisutna je i iznad južne te srednje Europe, znači i iznad Hrvatske.

Ljetna prognoza UKMO-a za Europu pokazuje da će biti iznadprosječno toplo, no kod njih anomalije nisu toliko jako izražene kao kod prognoze ECMWF-a. No oba modela slažu se oko sušnijih i toplijih razdoblja nego što je to uobičajeno u Španjolskoj i Francuskoj.

CFSv2 model
CFSv2 također predviđa toplije temperature iznad srednje i južne Europe, s normalnim uvjetima nad sjevernom Europom.

Suše bi mogle pogoditi sjeverni Balkan i istočnu Europu, no trenutačno se najveći rizik predviđa za Španjolsku i Francusku, a vlažniji uvjeti prognoziraju se za Irsku i sjeverno Ujedinjeno Kraljevstvo te dijelove južne Skandinavije.

Uglavnom se očekuje toplije vrijeme od uobičajenoga u većem dijelu srednje i južne Europe.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
14.8 ° C
14.9 °
13 °
57 %
6.2kmh
20 %
Čet
15 °
Pet
20 °
Sub
24 °
Ned
21 °
Pon
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: