15.9 C
Zagreb
Petak, 29 ožujka, 2024

Jandroković: Pandemija COVID-19 trajno će izmijeniti život kakvog poznajemo

Pročitajte još:

U covid krizi države su se sve više okretale “samima sebi i svojim interesima”, a “više nego ikada potrebna je suradnja, solidarnost i zajedništvo”, smatra Jandroković

Predsjednik Hrvatskog sabora istaknuo je u ponedjeljak na Dubrovnik forumu da će pandemija “trajno izmijeniti život” i da neće biti povratka na način života koji je postojao prije pandemije te da je više nego ikada sada potrebna suradnja, solidarnost i zajedništvo.

“Ovogodišnji forum determiniran je pojavom i posljedicama pandemije Covid-19 koja će trajno izmijeniti život kakvog poznajemo”, kazao je Jandroković.

“I povijesno gledano, pandemije su uvijek mijenjale svijet. Moramo zato biti svjesni da će se način života prije pandemije razlikovati od onoga u kakav ćemo zakoračiti nakon pandemije”, dodao je.

Jandroković je u svom govoru na 14. Dubrovnik forumu istaknuo da je Hrvatska u 30. godina neovisnosti prošla “zahtjevan put iz diktature u demokraciju, iz planskog gospodarstva u tržišnu ekonomiju, iz rata u mir i pritom ostvarili dva glavna geostrateška cilja – članstvo u NATO-u i Europskoj uniji”.

Danas se pak suočava s novim vrstama izazova, poput demografskih problema, migracija, zaštite okoliša i klimatskih promjena koje “spadaju u red najvećih globalnih ugroza”.

“Mi možemo poboljšati kvalitetu voda u rijekama i morima, mi trebamo smanjiti količine otpada, stvoriti zelene površine u našim gradovima i povećati upotrebu obnovljive energije. Tvrtke i države treba poticati da postanu lideri u novim tehnologijama”, kazao je Jandrokovič.

“Pandemija nas je uvjerila da je naša moć nad prirodom ograničena. No, mi moramo očuvati naš planet za naraštaje koji dolaze”, dodao je.

Predsjednik Hrvatskog sabora istaknuo je kako je “pojava koronavirusa dala novu dimenziju i učinila našu budućnost dodatno neizvjesnom”.

Istaknuo je kako želi pojačati međuparlamentarnu suradnju, ali je koronavirus tomu prepreka.

“No zahvaljujući današnjoj znanosti, i na tu ugrozu imamo brzi i učinkovit odgovor – cijepljenje. Stoga, moramo osigurati pristup cjepivu na globalnoj razini”, kazao je, apeliravši potom na cijepljenje “jer ćemo samo tako moći živjeti sigurnije, slobodnije i sadržanije”.

U covid krizi države su se sve više okretale “samima sebi i svojim interesima”, a “više nego ikada potrebna je suradnja, solidarnost i zajedništvo”, smatra Jandroković.

U tom je kontekstu istaknuo da je hrvatska vlada donirala preko 300 tisuća doza cjepiva Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji. Albaniji i Kirgistanu.

Jugoistočna je Europa “strateški važna” za Hrvatsku koja podupire europski put susjednih zemalja “jer nam je u interesu sačuvati stabilnost i mir”, kazao je.

Pritom je Hrvatskoj posebna važna situacija u BiH “i zbog brojnog hrvatskog naroda koji tamo živi”.

“Očuvanje jednakopravnosti sva tri naroda i nužnost reformi važnih za euroatlantski put Bosne i Hercegovine, smjer je koji će osigurati mir i stabilnost”, zaključio je.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
18.9 ° C
19.9 °
14.1 °
57 %
4.1kmh
0 %
Pet
21 °
Sub
23 °
Ned
20 °
Pon
21 °
Uto
17 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: