16.5 C
Zagreb
Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Kolaps u Ottawi, proglašeno je izvanredno stanje: “Grad je izvan kontrole”

Pročitajte još:

Prosvjed je privukao krajnje desne i ekstremističke dijelove društva, a građani se žale na kamione koji ometaju promet te razne drvene strukture koje su prosvjednici digli po gradskim parkovima

Gradonačelnik Ottawe proglasio je izvanredno stanje u tom kanadskom gradu nakon što već tjedan dan traju prosvjedi kamiondžija protiv obveznog cijepljenja. Prosvjedi su potpuno paralizirali dijelove grada, a prosvjednika sada brojčano ima više nego policije i gradske vlasti su potpuno izgubile kontrolu, rekao je Jim Watson, gradonačelnik Ottawe, javlja BBC.

– Morat ćemo vratiti grad pod našu kontrolu – najavio je gradonačelnik, a iako nije objavio što to znači, kao jedna od mjera se spominje uhićenje ljudi koji pomažu prosvjednicima.

Naime, proglašenje izvanrednog stanja gradskim vlastima daju puno šire ovlasti za djelovanje.

Organizatori: Ostat ćemo koliko god bude potrebno
Objava izvanrednog stanja je tek zadnji u nizu pokušaja gradskih vlasti da stvore pritisak na prosvjednike, ali i dalje nije jasno kako će sve skupa završiti. Što se tiče organizatora prosvjeda, oni su obećali miran prosvjed uz poštivanje zakona, ali poručuju da će “ostati koliko god bude potrebno”.

Prosvjed je potaknula odluka o uvođenju obveze cijepljenja protiv covida za sve vozače kamiona koji prelaze granicu SAD-a i Kanade. Prosvjednici su se tad počeli okupljati u centru Ottawe, u blizini zgrade parlamenta, a njihovi zahtjevi su u međuvremenu narasli – od odustajanja od odluke o obaveznom cijepljenju kao uvjeta za prelazak granice do ukidanja svih odluka o obaveznom cijepljenju širom zemlje.

Prosvjednici se mahom protive vladi premijera Justina Trudeaua. U petak je bivši američki predsjednik Donald Trump podržao prosvjed, pri čemu je Trudeaua nazvao “luđakom s krajnje ljevice” koji je “uništio Kanadu suludim propisivanjem mjera protiv covida”.

Prema nedavnom istraživanju javnog mnijenja koje je provela kompanija Abacus Data, 68% ispitanika iz Kanade reklo je da ima “vrlo malo” toga zajedničkog s prosvjednicima, dok je 32% reklo da ima “puno toga” zajedničkog s vozačima kamiona koji prosvjeduju u Ottawi.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
13.6 ° C
17.2 °
10.1 °
78 %
1.5kmh
0 %
Pon
25 °
Uto
24 °
Sri
21 °
Čet
21 °
Pet
13 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: