10.4 C
Zagreb
Subota, 27 travnja, 2024

Konstantne žalbe: Europska komisija priprema zakon protiv kineskih tvrtki, jedan od razloga je i Pelješki most

Pročitajte još:

O prijedlogu će zemlje članice Europske unije razgovarati idućih mjeseci

Europska komisija priprema zakon kojim bi se onemogućilo preuzimanje europskih tvrtki od strane inozemnih kompanija koje primaju državne subvencije. Time bi europska poduzeća bila zaštićenija od preuzimanja iz Kine, prenosi njemački Süddeutsche Zeitung. Subvencionirane kompanije trebale bi dobiti zabranu sudjelovanja na javnim natječajima.

Pod tim uvjetima Hrvatska ne bi mogla graditi Pelješki most. Činjenica da je kineskom konzorciju dodijeljen ugovor za izgradnju mosta na Pelješcu potaknula je rasprave, piše list, navodeći da su se brojne velike europske tvrtke požalile na nelojalnu konkurenciju.

radnja Pelješkog mosta ipak nije najgori primjer u Europi. Nijemci su zgroženi nekoliko milijardi eura teškim preuzimanjem jednog od vodećih proizvođača industrijskih robota na svijetu. Njemačku kompaniju Kuka preuzela je, naime, kineska tvrtka Midea, u nas poznata po kućanskim aparatima.

Prijedlog Europske Komisije tako predviđa provjeru jesu li strane tvrtke koje žele preuzeti poduzeća iz EU u posljednjim godinama primale subvencije svojih država veće od 50 milijuna eura. Ta se provjera odnosi na sva preuzimanja tvrtki s prometom većim od pola milijarde eura. Tijekom prijava za javne ugovore, Europska će komisija propisati obvezu objavljivanja državnih subvencija većih od 250 milijuna eura.

Uz to, nadzorni organi koji se bave sprječavanjem nelojalne konkurencije traže da na vlastiti zahtjev mogu provjeravati preuzimanja i dodjele ugovora ispod graničnih vrijednosti. No, hoće li prijedlog postati stvarna zakonska odredba, ovisi o vladama zemalja članica te Europskom parlamentu, a rasprave će se voditi sljedećih mjeseci.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
11.4 ° C
11.8 °
6.4 °
76 %
1kmh
0 %
Sub
20 °
Ned
24 °
Pon
24 °
Uto
22 °
Sri
13 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: